Mentale gezondheid jongeren verslechterd

NOORDKOP – Jongeren in de regio Noord-Holland Noord hebben beduidend meer last van angst, depressie en suïcidale gedachten dan twee jaar geleden. 

In onze regio loopt 45,1% van de jongvolwassenen risico op psychische ongezondheid en 56,6% is eenzaam. Zo blijkt uit de jongvolwassenenmonitor 2021 van GGD-Noord-Holland Noord die deze week verscheen. 

De resultaten voor mentaal welzijn zijn verontrustend. Deelnemers ervaren meer psychische klachten dan twee jaar geleden. Een kwart van hen had het afgelopen jaar gedachten aan zelfdoding, een stijging van 6% ten opzichte van 2019. Waar twee jaar geleden 20% van de jongeren aangaf te lijden aan een psychische aandoening was dat nu ruim 24%.

De monitor bevat ook bemoedigende resultaten. Het gebruik van alcohol en drugs onder de doelgroep 16 t/m 25 jaar is aanzienlijk afgenomen.

Avatar foto
Bas Burlage was tot en met augustus 2022 actief op de redactie van Noordkop Centraal.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
3 antwoorden
 1. Maria
  Maria zegt:

  Je mag ook niets, zelfs niet naar de ACON autocross in de buitenlucht. En een huis zit er voor veel jongeren ook niet in want bouwen mag niet en anderen gaan voor of het is onbetaalbaar..

 2. Herman
  Herman zegt:

  Grotendeels komt dit door alle onvrijwillig opgelegde maatregelen waardoor jongeren steeds meer thuis en alleen zijn. Ze gaan dan meer (ook weer verplicht) achter de pc en zoeken contact met vrienden via de laptop of tijdens het gamen. Nu wordt er dan weer geroepen dat jongeren game verslaafd zijn of teveel achter de telefoon zitten. Het is makkelijk om de schuld altijd bij anderen neer te leggen, maar kijk ook als overheid naar je eigen aandeel in deze situatie.

 3. jack
  jack zegt:

  Pak ze allemaal die mobiel af, kom bij elkaar en ga werkelijk met elkaar in gesprek, oog in oog en niet via de alles vervuilende “social media”

Reacties zijn gesloten.