Meer cultuureducatie voor jongeren in HK

HOLLANDS KROON – Hollands Kroon gaat de cultuureducatie onder jongeren versterken.

Kunst en cultuur in Hollands Kroon is erg afwisselend en voor een zeer groot deel gedragen door vrijwilligers op leeftijd. Er is bezorgdheid dat jongeren die verantwoordelijkheid niet zullen overnemen.

Tegelijkertijd is het aanbod op het gebied van kunst en cultuur voor jongeren beperkt. Daarom wil Hollands Kroon cultuureducatie onder jongeren versterken.

Voor de ontwikkeling van kunst en cultuur en voor talentontwikkeling, organisatie, kennis en ondersteuning is budget nodig, bevestigt de gemeente. “Dit laatste valt goed samen met de herijking van het subsidiestelsel”, zegt het gemeentebestuur.

In 2019 is het Cultuur Platform Hollands Kroon (CPHK) op verzoek van de gemeente opgericht. Dit heeft niet geleid tot de gewenste samenwerking tussen cultuurmakers onderling mede omdat de wisselwerking tussen gemeente en cultuurplatform niet optimaal is

Het huidige college wil kunst en cultuur in de gemeente nieuw leven inblazen. Triade ziet haar subsidie toenemen van nu 79.000 euro naar 250.000 euro in 2029, inclusief 30.000 bijdrage muziekonderwijs  en Cultuurfonds Hollands Kroon ontvangt subsidie oplopend van ongeveer € 125.000,- 2025 naar € 250.000,- vanaf 2026.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):