Mantelzorger raakt intimiteit kwijt

NOORDKOP – Mantelzorg is van grote invloed op de relatie. Dit blijkt uit een onderzoek van  MantelzorgNL en Stichting Sick and Seks.

Uit het onderzoek blijkt dat mantelzorgers minder emotionele- en fysieke intimiteit ervaren met hun zorgvrager dan voorheen. Ook neemt de belasting toe wanneer een mantelzorger zich meer zorgverlener voelt dan iemands partner, kind of ouder.

Wanneer een mantelzorger zich voornamelijk zorgverlener voelt, komt de bevestiging dat de oorspronkelijke relatie er niet meer is.

Zorgprofessionals kunnen helpen bij het in stand houden van datgene wat mantelzorger en zorgvrager bindt. Dat is essentieel in het voorkomen van overbelasting. 

Ook het onderwerp intimiteit en seksualiteit hoort hierbij en zou niet geschuwd moeten worden door zorgverleners. Probleem is dat de professionals omkomen in hun werk en tijd te kort komen.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: