‘Leukemie en tumoren’ door elektriciteitskabel

BREEZAND – Een groep van ruim dertig bewoners aan de Molenvaart in Breezand wil een onderzoek naar de gevaren van een ondergrondse stroomkabel. Dat meldt mediapartner NH.

Elektriciteitsbedrijf Tennet wil een kabel van 150.000 volt aanleggen aan de rand van het dorp. “We lopen het risico dat we leukemie krijgen en de kinderen hersentumoren.”

Voor Jan van Graas staat veilig wonen voorop. “De kabel loopt straks vlak langs mijn huis. Als we in huis zitten, zijn we er maar tien meter van verwijderd.”

Van Zeijl heeft de gemeente met klem gevraagd om een gezondheidsonderzoek naar stralingsgevaar. “Al is het alleen maar om risico’s uit te sluiten of anders dat er maatregelen genomen kunnen worden.” De gemeenteraad buigt zich volgende week over het verzoek.

Volgens Tineke van Zeijl zijn medewerkers van Tennet bij meerdere bewoners langs geweest om tegen betaling af te zien van bezwaar tegen de ondergrondse kabel. “Het is schandelijk. Als ze snel tekenen krijgen ze 1.200 euro. Het  is immoreel dat een bedrijf dat doet. Ik wil geen geld. Ik wil dat onze gezondheid wordt gewaarborgd.”

(Foto: NH Nieuws)

Delen is leuk
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: