Kollektivet bij De Luxe

SCHAGEN – Filmtheater De Luxe vertoont donderdag 13 en vrijdag 14 oktober om 20.00 uur de film `Kollektivet` van Thomas Vinterberg in het Scagontheater van Cultuurhuis M18 aan de Torenstraat in Schagen.

Vinterberg toont een liefdevol en kritisch portret van het leven in een commune. Architectuur-docent Erik een heel groot huis van zijn vader en hij wil het onmiddelijk verkopen. Het huis is veel te groot voor hem, zijn vrouw Anna en hun 14-jarige dochter.

Anna, een kordate nieuwslezeres, heeft een ander idee: als ze nu eens een commune beginnen. Thomas Vinterberg keert in Kollektivet terug nmaar zijn eigen jeugd in een woongroep. Het is niet de eerste Deense film over het leven in een commune, maar Vinterberg legt meer dan collega’s als Lars von Trier of Thomas Moodyson de nadruk op het drama.

En dat is er volop want individuele behoeften wringen met die van het collectief. Het ideaal van verdraagzaamheid en acceptatie is moeilijk te verbinden met gevoelens van verlangen en jaloezie.

Anna bloeit op in de commune, terwijl Erik het gekrakeel nauwelijks verdraagt. Als Erik een affaire heeft ontstaat het onzalige idee om zijn nieuwe liefde op te nemen in de commune. Vinterberg vertelt het verhaal vanuit de vrouwen. De hoofdrolspelers schitteren in hun rol door naturel spel.

Kaarten zijn voor € 8,- te koop via de webshop op www.filmtheaterdeluxe.nl of aan de kassa op de filmavonden of op de dag vertoning aan de kassa als de film niet is uitverkocht.   

Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: