Jongeren minder gelukkig na Corona

NOORDKOP – Uit onderzoek onder 2e en 4e klassers van het voortgezet onderwijs blijkt dat meer jongeren in de Noordkop last hebben van mentale problemen, zoals eenzaamheid, somberheid en angst, dan vóór de coronaperiode.

Jongeren voelen zich minder gelukkig dan in 2019 en gebruiken vaker genotmiddelen zoals drank, drugs en sigaretten. Gebeurtenissen tijdens de coronaperiode, zoals quarantaine, coronabesmetting en ziekte of overlijden van een naaste, kunnen grote impact hebben op het welzijn van jongeren. Eén op de vijf jongeren heeft nog steeds last van een dergelijke gebeurtenis. 

Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021, uitgevoerd onder bijna 6.000 leerlingen uit Noord-Holland-Noord, als onderdeel van een grootschalig landelijk onderzoek.

Ten opzichte van de periode vóór de coronacrisis is het percentage jongeren met psychische klachten gestegen van 25% naar 27%. Meisjes hebben meer dan twee keer zo vaak psychische klachten als jongens. 

Eén op de zeven jongeren voelde zich het afgelopen jaar vaak tot altijd eenzaam en meer jongeren dan vóór de coronaperiode zijn dagelijks moe overdag. Bijna de helft van de jongeren voelt zich vaak gestrest. School en huiswerk zijn de belangrijkste oorzaken van deze stress.

Meer jongeren dan vóór de coronaperiode geven aan dat stress een negatieve invloed heeft op hun lichamelijke of geestelijke gezondheid. Ruim 1 op de 5 jongeren geeft aan in deze periode suïcidegedachten te hebben gehad. Deze cijfers zijn hoger dan tijdens de meting in 2019.

Avatar foto
Bas Burlage was tot en met augustus 2022 actief op de redactie van Noordkop Centraal.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: