Jesuslover wordt uitgenodigd voor gesprek

SCHAGEN – Ze is een tijdje afwezig geweest, maar inmiddels is de onbekende vrouw die de graffiti-muur in Schagen beschildert met de tekst ‘Jesus loves you’ weer terug. 

De graffiti-muur, die is bedoeld voor graffiti kunstenaars, werd in de afgelopen weken regelmatig ‘s nachts beschilderd met de tekst ‘Jesus loves you’. Hiervoor werd het werk van de graffiti kunstenaars weggehaald met grijze verf.

Nadat er een video online kwam op de website van Noordkop Centraal, hield de Jesuslover hier even mee op, maar inmiddels is ze weer opnieuw aan de slag gegaan met het verspreiden van haar boodschap.

Wij spreken met Bob, de initiatiefnemer van de graffiti-muur, over de gebeurtenissen van de afgelopen tijd. ‘Ik wil graag met die dame in gesprek. Ergens voelt het nu een klein beetje als een strijd en dat wil ik helemaal niet.’

Ook omstanders reageren: ‘Jesus loves you is een mooie boodschap, maar wat deze dame doet is egoïstisch.’ Een regel in de graffiti-scene is dan ook dat je het werk van een ander alleen weghaalt, als je er minstens net zo veel moeite in stopt.

Bob: ‘Ik wil heel graag van haar weten waarom ze steeds alles weghaalt wat een ander neerzet.’ Hij voegt toe: ‘Ik hoop dat het stopt, maar ik zou het ergens wel jammer vinden als ik niet van haar zou horen wat haar beweegredenen zijn.’

 

Avatar foto
Róman Luijks was in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen de NOS en de lokale omroepen, namens de NOS, werkzaam bij Noordkop Centraal als algemeen verslaggever.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
11 antwoorden
 1. Gerda
  Gerda zegt:

  Beste Bob, volgens mij is er verschil van mening over het gebruik van deze muur. De een wil graag zijn kunnen laten zien, maar volgens de krant kwam deze muur er om te voorkomen dat mensen in de stad graffiti aanbrengen. In het verleden werd er veel gespoten in het tunneltje bij de Waldervaart. Maar daar is de laatste jaren geen sprake meer van.
  Jammer dat u verder zo uit de bocht vliegt en om u heen gaat slaan.

  • Bob.
   Bob. zegt:

   Ik kan me voorstellen dat het voor u zo voelt, aangezien ik in mijn laatste bericht wat bot was.
   Maar dat kwam enkel door mijn onbegrip, of verbazing.
   Ik word kriegel van het feit dat ik aan mensen vraag wát er dan zo verschrikkelijk is aan de muur, maar daar geen helder antwoord op krijg.
   Ik probeer met die mensen in gesprek te gaan. Maar er wordt door een aantal mensen zo stug, emotioneel en kortzichtig geredeneerd, dat ik het gevoel heb dat ik dat ik tegen een muur praat. (Pun intended)
   Ik krijg van (bijna) niemand een wel onderbouwde reactie.
   Totaal geen rationeel beredeneren.
   Enkel haat. En ik verbaas me gewoon meer en meer over de bekrompenheid van deze mensen.
   Er is 0 bewegingsruimte.
   “Ik vind het stom. Het moet weg.”
   Daar kan toch niemand wat mee?

   En ja; De muur is ook om je kunnen te laten zien. EN om de graffiti uit de stad te houden. Kan dat niet beide?

   Het tunneltje was ooit een gedoogde plek. Maar doordat de lampen ook steeds dicht werden gespoten, is dat vervallen en mag het niet meer.

   Als je het mij vraagt komt de afkeer door het onbekende. Gebaseerd op emoties. En emoties zijn goed. We zijn tenslotte geen robots. Maar waar komt die boosheid vandaan? Wat ligt daaronder? Geen idee.
   Maar in plaats van het gesprek aan te gaan, wordt er meteen gehaat.

   Iedereen hier slingert zijn ongezouten mening het net op, zonder zich te verdiepen.
   Hoe kun je dan een mening hebben? Staan deze mensen ook in een museum bij een schilderij wat ze niet mooi vinden tegen iedereen te roepen: “Het is lelijk! Het moet hier weg!” Nee toch? Want er zijn genoeg mensen die het prachtig vinden.
   Dat geldt ook voor deze muur.
   Als u weet hoeveel mensen even een praatje maken en zeggen dat ze er gigantisch van genieten, als ze daar langs komen. Ik heb zelf op die ene dag dat ik er stond al zo’n 15 mensen gesproken die het fantastisch vonden.
   Wie bent u dan om te zeggen dat het project mislukt is, en dat muur weg moet.
   We hebben het overigens over een betonnen wand van 10 bij 2.5 meter.. alsof je dat even met z’n tweetje optilt en bij iemand in de achtertuin neerzet.
   Dus bij zulke bekrompen opmerkingen vraag ik me oprecht af; gaat het wel goed met je?
   Beetje egoïstisch allemaal.
   En ik hou deze hele pleidooien niet voor mezelf hoor. Ik hou ze omdat ik weet dat er heel veel meer mensen zijn die er wél van genieten.

   Kom met een goede beredenering; wát er nou precies zo verschrikkelijk is, of hou gewoon op met dat zure gezeur. Ga óf naar de muur toe en ga in gesprek met een kunstenaar, of kijk de andere kant op, en schenk er geen aandacht aan.
   Maar de negatieve gedachtengang helpt u sowieso niet verder, als er totaal geen onderbouwing is.
   Dan zal ik niet meer uit de bocht vliegen en om me heen slaan.

 2. Gerda
  Gerda zegt:

  Waarom is Schagen niet goed genoeg en moeten wij op andere steden gaan lijken? Door die graffiti, meer aanbod van fastfood en toerisme gaat de stad meer op Amsterdam of New York lijken. En dit gaat niet eens spontaan maar met geld van de gemeente.

  • Bob
   Bob zegt:

   Gerda, ik begin steeds meer aan uw geestelijke gesteldheid te twijfelen.
   Er komen reacties van u voorbij waarbij ik me oprecht afvraag of u überhaupt wel doorheeft in welk jaar we leven, laat staan hoe de wereld anno nu in elkaar steekt.
   Ik bedoel dit niet gemeen. Dit is een oprecht gevoel wat ik heb bij het lezen van uw reacties.
   Laatst al dat het project mislukt is en de muur maar bij mij in de tuin gezet moet worden.
   Nu dit weer.. u heeft blijkbaar geen idee, en leeft in uw eigen wereld. Met uw eigen waarheid.
   Het ga u goed.. 👍🏼

  • Joost Busse
   Joost Busse zegt:

   Er is in de jaren echt heel veel van de jeugd ontnomen. Cross/speelveldjes, voetbalplekken in openbaar groen etc. Ze waren nergens graag gezien want overlast.

   Ik vind dit zeker een goed initiatief. Geef de (jonge) mensen ruimte voor hun behoeftes in plaats van alles waar de zuurpruimen last van hebben af te schaffen.

 3. M Smid
  M Smid zegt:

  Rosa, zullen we de muur dan maar weg halen en uw muur onder spuiten? Dit is namelijk het effect wat je dan creëert. En ditzelfde effect creëert de “jesus love you” mevrouw ook. Want straks denken deze artiesten prima die muur is voor haar wij doen het wel op de illegale manier want daar blijft het langer op staan.. het lijkt me overigens sterk dat deze mevr bekommert is over het effect van gif, want zij smeert er net zo goed “gif” over.

  • Rosa
   Rosa zegt:

   M Smid, deze artiesten zijn volwassen mensen, dertigers. Ik mag toch hopen dat deze mensen ondertussen wel snappen dat dat ook niet de bedoeling is. Kunst maken is prima, maar doet dat lekker thuis in je eigen huis, garage, schuur of atelier. Biedt het te koop aan via internet zodat iedereen zelf kan weten of ze het kopen en er naar kijken of niet.

   • Bob
    Bob zegt:

    Ik heb alleen maar blije mensen gehoord toen ik daar bezig was, Rosa.
    En ook online zie ik behoorlijke meerderheid die er zeer positief over is.
    Ze genieten allemaal van de kunst.
    U hoeft er zelf niet naar te kijken als u het niets vindt. U kunt ook de andere kant op kijken als u er langs komt. Is wellicht een optie voor u.
    Maar zeggen dat het niet van deze tijd is vind ik wel een erg bijzondere uitspraak. Waar is dat op gebaseerd? Op wat u zelf vindt, of op feiten?
    Het is juist heel erg van deze tijd.
    Het feit dat u dat niet weet, geeft misschien juist aan dat u zelf minder bij de tijd bent dan u denkt.

    Op het gedeelte dat u commentaar heeft op het feit dat volwassen mensen een hobby hebben ga ik liever überhaupt niet in.
    Andere staan bier te drinken langs het voetbalveld, leveren nutteloos commentaar op internet berichten of trekken vissen uit het water met een hengel.
    Ieder z’n ding.

 4. Rosa
  Rosa zegt:

  Misschien wil deze persoon duidelijk maken dat zo’n muur en het gif wat er wordt opgespoten niet van deze tijd is. Deze muur, en het gebruik ervan, is velen een doorn in het oog.

Reacties zijn gesloten.