Jaarlijks 1,75 miljoen euro door datacenters

HOLLANDS KROON – De datacenters in Hollands Kroon leveren de gemeente elk jaar 1,75 miljoen euro op. Dit zegt Robert Leever, wethouder belast met de portefeuille economie en brede welvaart, in de Volkskrant.

In de politiek leidde de industrialisering van de Wieringermeer uiteindelijk tot een scheuring. Twee leden stapten uit de coalitie nadat zij kritische raadsvragen hadden gesteld over de datacenters, onder wie de oprichter van de Seniorenpartij, Jeff Leever. Het was zijn zoon Robert die hem adviseerde zich aan te sluiten bij Onafhankelijk Hollands Kroon. En nu is die zoon dus wethouder.

Hij benadrukt in het interview dat hij heus niet op aarde is om bestaande bedrijven ‘het ondernemen onmogelijk te maken’. “Als nieuwe bedrijven zich hier willen vestigen, onderzoeken wij wat zij structureel bijdragen aan de samenleving.” Volgens hem gaan de bewoners boven de bedrijven: de datacenters van Microsoft en Google waren de druppel.

Leever wil vooral niet te veel achterom kijken. “Wat in Hollands Kroon speelde is nu eenmaal wat er gebeurt als je een minister-president hebt die zegt dat visie je alleen maar in de weg zit en lokale bestuurders daar achteraan lopen. Nu hebben wij de verantwoordelijkheid de pijn op te lossen.”

“De vraag die bij alles geldt is: wat is het je waard?”

 

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
 1. Opa Nol
  Opa Nol zegt:

  Nee vooral niet achterom kijken wat deze datacenters aan energie kosten ( die we nu te kort komen) wn dan de hoeveelheid schoon gezuiverd water wat deze installaties gebruiken.

  Niks niet co2 klimaatneutraal. Integendeel. Boeren moete onteigend worden om hun stikstofbudget in handen te krijgen om dit soort projecten te realiseren.

  Schande !!!
  Geld boven de gezondheid.
  Achtelijke beslissingen die hier gemaakt zijn.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):