Ingezonden: Zo maak je je oven na de feestdagen goed schoon

Het is weer zover: de feestdagen in Nederland staan weer voor de deur. Tijd om lekker te gaan eten met familie en vrienden. De meeste mensen vieren Kerstmis gewoon thuis met een heerlijk diner en een paar drankjes en soms zelfs cadeaus. 

Ben jij van plan om deze feestdagen de lekkerste recepten op tafel te zetten? Grote kans dat je daarbij je oven gaat gebruiken. Feestelijke recepten zijn vaak ovenschotels zoals vlees en groente uit de oven. Na de kerst kan je oven dus wel een schoonmaakbeurt gebruiken. In dit artikel lees je een paar tips waarmee je je oven binnen no time weer schoon krijgt.

Voorkom dat je oven vies wordt 

Eerlijk is eerlijk: je oven schoonmaken is waarschijnlijk niet je grootste hobby. In dat geval hebben we goed nieuws voor je: er is namelijk een trucje waarmee je kunt voorkomen dat je oven vies wordt. het rooster dat in je oven zit, is meestal het meest lastig om schoon te krijgen. Gebruik aluminiumfolie op het rooster om dit rooster zo schoon mogelijk te houden tijdens het gebruik. Dat scheelt écht een hoop schoonmaakwerk! 

Let er wel op dat je de folie regelmatig vervangt, zodat het geheel ook echt lekker schoon blijft. Aluminiumfolie kun je gewoon veilig gebruiken in de oven, maar niet in de magnetron. Mocht je een oven hebben met magnetronfunctie dan is het aan te raden om de folie na gebruik te verwijderen. De kans is namelijk groot dat je de folie vergeet en je de magnetron een keer aanzet zonder dat je het doorhebt dat de folie erin zit.

Oven schoonmaken met baking soda

Je oven helemaal schoon houden, lukt niet wanneer je veel gerechten klaar moet maken tijdens de feestdagen. Gebruik de dagen na kerst daarom om je oven eens een flinke schoonmaakbeurt te geven met soda. Dit middel is niet alleen ideaal om mee te reinigen; je haalt er ook nog eens vieze geurtjes uit de oven mee weg. Om je oven schoon te krijgen, moet je de oven voorverwarmen op een temperatuur tussen de 200 en 250 graden.

Zet vervolgens een kom water met een kopje gemengde soda in de oven. Je kunt hierbij zelfs nog een beetje citroensap toevoegen voor een heerlijke frisse geur. Laat het geheel een minuut of 30 intrekken zodat de soda de geuren goed opneemt. Zet de oven daarna uit en ga met een vochtige doek door de oven om alles lekker schoon te krijgen. De etensresten laten sneller los en de geurtjes zijn verdwenen.

Oven schoonmaken met citroen

Naast soda kun je gebruik maken van een paar schijfjes citroen in een laagje water. Hier heb je een ovenvaste schaal voor nodig waarin je een paar schijfjes citroen doet. Gebruik ongeveer een halve citroen om schijfjes van te maken. De andere helft van de citroen pers je uit in de schaal. Ook voeg je een laagje water toe in de ovenschaal waarna het proces kan beginnen.

Ook hierbij zet je oven aan op een temperatuur tussen 200 en 250 graden. Laat de schaal met citroenen en sap vervolgens een minuut of tien staan waardoor het citroensap kan verdampen. Die damp zorgt ervoor dat het vuil aan de binnenkant van je oven gemakkelijk loslaat. Ga met een vochtige doek door je oven om de etensresten te verwijderen. Je kunt dit proces een paar keer herhalen totdat je oven weer als nieuw is.

Oven schoonmaken met groene zeep of azijn

Heb je geen soda of citroen in huis maar wil je wel het liefst meteen beginnen? De kans is groot dat je wel een stuk groene zeep of azijn in huis hebt. Groene zeep helpt bij ontzettend veel huishoudklusjes. Met een stuk nat gemaakte zeep kun je vetvlekken in je oven lekker dik insmeren. Zet hierbij een bakje met ammoniak neer in de oven om eventuele vieze geuren te verwijderen. Laat dit geheel een nachtje staan en je kunt de etensresten eenvoudig verwijderen met een natte doek.

Tot slot is azijn een wondermiddel wanneer het gaat om schoonmaken. Gebruik een kopje water en een kwart kopje azijn en meng dit samen in een ovenvaste kom. Zet de kom in de oven, laat het een half uur koken op 100 graden en de resten zullen vanzelf loslaten. Ook hierbij heb je weer een vochtige doek nodig om de resten goed te verwijderen. Je oven schoonmaken met een van deze tips is weliswaar nog steeds niet leuk, maar geeft wel een fijn gevoel omdat je oven écht schoon wordt.

Avatar foto
Je leest een commerciële bijdrage. Ook een bijdrage op onze website? Vraag naar onze aantrekkelijke tarieven via promotie@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):