Ingezonden: Wat is kunstgras?

Het woord zegt het al: kunst. Het gras is dus niet echt, maar tegenwoordig lijkt kunstgras levensecht. Het wordt steeds populairder, omdat er erg veel voordelen zijn. Soms is het niet eens meer van echt te onderscheiden!

Waarom kunstgras?

Kunstgras wordt steeds meer gebruikt. De keuze is al snel gemaakt als het om onderhoud gaat. Dit gras is namelijk zeer onderhoudsvriendelijk en geschikt voor alle huishoudens, inclusief kinderen en dieren. Ten eerste is het slijtvrij, er kan dus volop gespeeld worden op het gras. Ten tweede komt er geen onkruid of ongedierte door het gras. Ook hoef je geen gras meer te maaien, wat je veel tijd bespaart bij een druk gezinsleven. Dan is er ook nog het voordeel dat je niet hoeft te sproeien. Er wordt vaak gezegd dat kunstgras niet duurzaam genoeg is in verband met het milieu. Echter, kunstgras zorgt dat de accu van de grasmaaier en al het water om mee te sproeien, onnodig is. Dit bespaart ook veel geld en is duurzaam. Het compenseert elkaar als het ware. Daarnaast is het ook mooi meegenomen wanneer je een druk leven leeft: kinderen, dieren, werk en alles daarnaast. Kunstgras is waterdoorlatend. Dit zorgt ervoor dat water zich nergens ophoopt en dat de grond gewoon vochtig blijft. Het meest fijne voordeel is misschien wel dat kunstgras ten alle tijden gewoon groen blijft: geen dor en bruin gras. Een kunstgrasveld kan gemakkelijk een zwembad dragen. Na het afbreken van het zwembad, buigen de vezels zich na even weer in de originele vorm en zijn ze nog steeds prachtig groen. In zomer -en wintertijd! Tot slot hoef je het gras niet te bemesten.

De lengte van het gras

Het enige onderhoud wat eens in de herfstige maanden kan voorkomen, is het harken van bladeren. Het kan natuurlijk voorkomen dat er wat in het gras waait. Dit kun je dan gewoon met een hark weghalen. Dit is mede afhankelijk van de lengte van de sprieten. Gewoonlijk zijn deze tussen de 20 en 25 millimeter hoog. Je maakt hierbij de afweging tussen de realistische look van hoger gras en het gemak van wat lager gras. Ook dit is aan te passen naar keuze.

Een investering

Ja, het is even een investering. Kunstgras is bij aanleg wat duurder dan een normaal gazon. Maar kunstgras gaat lang mee, vanwege de volgende factoren is dit het waard:

– Slijtvrij

Omdat het materiaal erg sterk is gebleken, kunnen er geen stukken uit worden geschopt tijdens bijvoorbeeld een potje voetbal. Zelfs sliden is geen enkel probleem.

– De vergelijking

In vergelijking met elkaar is kunstgras goedkoper. Zoals eerder genoemd is sproeien, bemesten en maaien niet meer nodig. Daarnaast gaat kunstgras langer mee en samen met het feit dat het onderhoudsvriendelijk is, maakt dat een groot voordeel. Vaak krijg je garantie op je kunstgrasveld, dus mocht er alsnog iets misgegaan zijn, dan is dit binnen een mum van tijd opgelost en verholpen. Echt gras vraagt om zoveel onderhoud, dat het voor veel mensen niet te doen is. Dat maakt, wanneer je de twee vergelijkt, dat kunstgras meer voordelen heeft en dus een goede optie is.

Verschillen van kunstgras

In sommige gevallen is er wat verschil in kunstgras. Sommige kunstgras bevat korrels. Deze korrels zorgen voor de weerstand dat echt natuurgras ook kan bieden. Een voorbeeld: tijdens een sliding bij een potje voetbal, stopt je sliding op tijd. Je glijdt niet door. Dit is ook bij natuurgras het geval, het gras is namelijk best ruw. Ook kun je de matten laten aanleggen in de vorm van één enkele mat, of verschillende matten. Deze keuze is volledig aan jezelf. Dit ligt ook aan de vorm van het oppervlak waarop de matten komen.

Rubbergranulaat

Rondom kunstgras bestaan veel roddels. Eentje hiervan is dat de korrels van rubber gevaarlijk voor je gezondheid zijn. Het zou ziekteverwekkend zijn. Om dit onderuit te halen: dit is niet zo. Kunstgras dat verkrijgbaar is in winkels en online is getest, veilig en is vrij van giftige stoffen. Het RIVM heeft dit risico in 2016 nog “praktisch verwaarloosbaar” genoemd. Dus maak je geen zorgen.

Conclusie

Dus, heb je een druk leven en niet veel tijd om je kunstgras tuin bij te houden, maar wil je wel een degelijke tuin? Dan is kunstgras echt wat voor jou. Het is ongelooflijk gebruiksvriendelijk, heeft heel veel voordelen en toevoegingen en geeft de rust om andere zaken aan te pakken. De tuin staat er altijd mooi bij en kinderen en dieren kunnen zich compleet uitleven. Veilig, duurzaam en mooi. Wat wil je nog meer? 

Avatar foto
Je leest een commerciële bijdrage. Ook een bijdrage op onze website? Vraag naar onze aantrekkelijke tarieven via promotie@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: