Ingezonden: Vijf leuke hobby´s die je thuis kunt uitvoeren

Ben je er door de afgelopen lockdowns achter gekomen dat je nog een hobby mist? Ben je dat rondje dansen door de woonkamer wel weer zat en weet je van gekkigheid niet meer wat je moet doen? Dan is het tijd voor een leuke nieuwe hobby. Niet alles hoeft buiten de deur en misschien is dat voorlopig ook nog even verstandig. Uiteraard zijn er veel opties die je ook thuis kunt oppakken. Zeker richting de winter is het fijn om op een koude dag thuis lekker aan de slag te gaan. Genoeg leuke dingen om eens uit te proberen.

Maak je eigen schilderij met een beetje hulp

Eentje die je veel voorbij ziet komen de laatste tijd is schilderen op nummer. Het heeft iets weg van inkleuren, maar dan voor gevorderden. Je hebt verschillende niveaus voor het schilderen op nummer, sommige hebben een ruimer veld zodat het gemakkelijker is en andere zijn meer gedetailleerd voor de echte steady hand. Het kan erg rustgevend werken om met zo’n precisie werkje bezig te zijn. Het levert uiteindelijk ook nog een erg leuk resultaat op, dat je gerust in je huis kunt ophangen. Naast schilderen op nummer kun je ook kiezen voor diamond painting. De naam zegt het eigenlijk al, je ‘schildert’, maar dan met diamantjes. Het lijkt dus wel wat op schilderen op nummer, alleen in plaats van verf gebruik je diamantjes. Je kunt ook kiezen voor diamond painting eigen foto. Hierbij kun je een eigen foto inleveren waar vervolgens zo’n schilderij van wordt gemaakt. Op die manier kun je je huis opleuken met bijvoorbeeld een familiefoto, maar dan op een hele unieke wijze. 

Leer zelf schilderen via een online cursus

Naast dat er verschillende manieren zijn die je een handje helpen om een leuk schilderij te maken, kun je ook zelf aan de slag zonder ‘hulpmiddelen’. Koop een aantal (goedkope) canvas doeken en ga aan de slag. Je kunt zelf wat aanrommelen en bijvoorbeeld iets na proberen te schilderen uit je eigen huis. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een online schildercursus te volgen. Het is een laagdrempelige manier om te leren schilderen, maar er is wel iemand die je vooruitgang in de gaten kan houden en je persoonlijke tips kan geven. Er zijn ook genoeg filmpjes te vinden op bijvoorbeeld Youtube die je een heel eind op weg helpen. 

Ga de tuin in of het balkon op

Zo richting de winter doe je hele andere dingen in de tuin dan in de zomer. De planten en bomen zijn in rust, al zijn er ook bomen of bloembollen die je in de winter kunt planten. Daarnaast kun je de bomen en heggen snoeien en zorgen dat alles er goed bijstaat voor de komende winter. Daarnaast kun je er ook voor zorgen dat de vogels er warmpjes bijzitten. Zorg voor voldoende eten in de tuin voor de vogels. Hiervoor kun je direct je creatieve kant gebruiken, want ook vogelvoer kun je gemakkelijk zelf maken. Je kunt bijvoorbeeld een eigen vetbol maken of zelf een vogelhuisje timmeren. Heb je direct weer iets leuks te doen tijdens een koude dag. Bovendien is het erg leuk om vervolgens te genieten van de vogels die op je tuin of balkon afkomen. Er zijn speciale camera’s te koop die je in een vogelhuisje kunt ophangen. Hiermee kun je in de gaten houden wat er daarbinnen allemaal gaande is. Erg leuk om te volgen, ook in het voorjaar wanneer de eerste eitjes uitkomen. 

Leer eindelijk dat ene gerecht maken

Altijd al willen leren hoe je sushi maakt? Of die ene complexe stoofpot? Dan is koken een hele leuke hobby om op te pakken. Met een lekker muziekje op ga je rustig aan de slag en neem je ook de tijd. Zie het niet als een avondmaaltijd die snel op tafel moet staan, maar neem de tijd om echt de technieken te leren die je nodig hebt. Wanneer het lukt, profiteer je zelf ook nog eens van het resultaat. 

Haal je oude camera van zolder

Heb je ooit een goede camera gekocht met het idee om echt te leren fotograferen? Maar is het er niet van gekomen? Tijd om deze van zolder te halen. Misschien heb je zelfs nog wel een oude analoge camera liggen. Vast gedacht dat je die uiteindelijk weg ging gooien, maar wie wat bewaart, heeft wat. Tegenwoordig is analoge fotografie weer helemaal terug van weggeweest. Genoeg te zien in en rond het huis dat je kunt fotograferen. Heb je bijvoorbeeld een vogelhuisje geplaatst of een zelfgemaakte vetbol opgehangen, dan heb je direct een kans om de vogels te fotograferen. 

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):