Ingezonden mededeling: het belang van goede hygiëne

Door corona heeft het woord ‘hygiëne’ een extra lading gekregen. Nog niet eerder was het zo belangrijk om je handen te wassen, te niezen in de elleboog en andere mensen zo weinig mogelijk aan te raken. Los van de afgelopen twee jaar, is het in acht nemen van goede hygiëne natuurlijk altijd een verstandig idee. Zo geef je ziektekiemen en bacteriën niet de kans om over te gaan op andere mensen en bescherm je jezelf voor nare virussen. Daarnaast is een goede hygiëne ook belangrijk bij eventuele andere kwaaltjes.

Wat wordt eigenlijk bedoeld met goede hygiëne? 

Een goede hygiëne betekent dat je probeert te voorkomen dat jij in aanraking komt met ziekteverwekkers en dat je bepaalde handelingen doet om jezelf ´schoon´ te houden. Denk dan aan bijvoorbeeld het wassen van je handen, je huis schoonmaken of jezelf schoonboenen onder de douche. Dit alles om de verspreiding van virussen en bacteriën tegen te gaan. Tegenwoordig, in tegenstelling tot bijvoorbeeld 100 jaar geleden, hebben we uitgebreid de mogelijkheid om dit voor elkaar te krijgen. We kunnen gebruik maken van zeep, desinfectiemiddel en kunnen elke dag douchen en hebben schoon drinkwater. Niet alle bacteriën zijn uiteraard schadelijk. Sterker nog, we dragen er miljoenen met ons mee. Deze dragen ook bij aan onder andere een gezonde darmflora

Last van zweetvoeten? Geef bacteriën geen kans. 

De hygiëne regels naleven is dus belangrijk om de verspreiding van onder andere virussen tegen te gaan. Maar dat is natuurlijk niet de enige reden waarom dit belangrijk is. Ook bij andere kwaaltjes kan dit een grote rol spelen. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van zweetvoeten dan is het verstandig om extra rekening te houden met het goed schoonhouden en schoonmaken van de voeten. Hoewel overmatig zweten zeker niet altijd te maken heeft met hygiëne, kan het naleven van de juiste hygiëne regels wel bijdragen aan het oplossen van het probleem. Zweetvoeten ontstaan doordat bacteriën zich nestelen op vochtige, warme plekken zoals bij je voeten in een schoen. Ook hierbij geldt dat een goede hygiëne van essentieel belang is. Maak je voeten dagelijks goed schoon en droog en kies voor ventilerende schoenen zodat de bacteriën zo min mogelijk de kans krijgen zich te ontwikkelen. Daarnaast kun je een speciale voetspray gebruiken als een effectieve oplossing tegen zweetvoeten. PediSpray® voetspray tegen zweetvoeten pakt het probleem bij de bron aan en helpt je van je zweetvoeten af. 

Denk niet alleen aan je lijf, maar ook aan je huis

Je wast dus vaak je handen en bent je bewust van welke virussen je met je lichaam over kan brengen. Wanneer je thuis komt was je je handen. Maar daar houdt het natuurlijk niet op. Het heeft pas echt effect wanneer we onszelf er ook thuis bewust van zijn dat we eventuele bacteriën meenemen naar binnen en dus ook in ons huis rekening houden met goede hygiëne. Daarom is het belangrijk je huis regelmatig goed schoon te maken zodat bacteriën en virussen worden gedood. Zo voorkom je de verspreiding van eventuele ziektes en stopt het bij je eigen voordeur. Iets dat we maar al te goed geleerd hebben de afgelopen tijd. Het is dus niet onverstandig wat vaker een doekje met allesreiniger of een desinfectiemiddel over de deurklinken te halen of de keuken een keer extra te boenen. 

Is douchen elke dag nodig?

Het antwoord hierop is niet heel duidelijk ja of nee. We zijn gewend dat we elke dag een douche of bad kunnen nemen. Dat is in eerste instantie heel prettig en fijn voor een goede hygiëne. Echter is het niet goed voor de huid om elke dag blootgesteld te worden aan het warme water. Hierdoor droogt de huid juist uit en tast je de natuurlijke vet barrière aan. Toch is belangrijk om vooral de moeilijk bereikbare plekken (denk aan tussen de tenen en schaamstreek bijvoorbeeld) goed schoon te houden. Dit kun je dus goed wassen met een washandje, zonder dat je direct een douche hoeft te nemen. Wil je wel graag elke dag onder de douche? Probeer dan eens met koud(er) water te douchen. Bovendien kun je ervoor kiezen om je douchetijd flink in te korten. Veel mensen poetsen bijvoorbeeld ook hun tanden onder douche. Wanneer je dat achterwege laat, scheelt dat al behoorlijk wat tijd. Daarnaast zijn een kortere douchetijd en koud(er) water ook nog eens beter voor het milieu. Daarmee sla je twee vliegen in één klap.

Avatar foto
Je leest een commerciële bijdrage. Ook een bijdrage op onze website? Vraag naar onze aantrekkelijke tarieven via promotie@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord

Reacties zijn gesloten.