Ingezonden: Geef kleur aan je huis met muurverf

Wordt het tijd voor nieuwe kleuren in huis, krijg je binnenkort een kindje en ga je een babykamer inrichten of zijn de klaslokalen van school aan renovatie toe? Behangen kan een heel gedoe zijn en past niet altijd bij de rest van de woning, zoals de meubels en de accessoires van het interieur. Kies dan voor schilderen met de beste muurverf voor binnen.

Soorten muurverf

Muurverf is er in allerlei soorten: zijdeglans, structuurverf, latex (in diverse soorten), magneetverf, schoolbordverf (ook voor op de muur) en lakverf. Lakverf is vooral geschikt voor hout en wordt eerder gebruikt om raamkozijnen en deurlijsten mee te schilderen. De meeste woningen hebben betonnen muren met een stuclaag. Het beste kun je dan een vorm van latexverf gebruiken. Latexverf ruikt niet zo sterk als andere verfsoorten. Het is daarom heel geschikt om te gebruiken op slaap- en kinderkamers.

Bijzondere effecten

Combineer voor bijzondere effecten verschillende soorten muurverf. Met sjablonen en glitter- of metallic verf breng je mooie accenten aan op de muur. Of creëer een vak boven een bureau met magneet- of schoolbordverf om daar notities te kunnen maken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Kleuren muurverf

Welke muurverf je kiest, is een beetje afhankelijk van welke kleur je wil. Niet alle kleuren zijn voorgemengd binnen een verflijn verkrijgbaar. Gelukkig kun je dan bij een bouwmarkt terecht om uit de vele kleurstripjes je favoriete kleuren te laten mengen. De kleurstripjes geven vier tot vijf kleurschakeringen aan binnen dezelfde hoofdkleur. Het voordeel hiervan is dat je meerdere tinten verf kan laten maken waarvan je zeker weet dat ze bij elkaar passen. Vaak wordt dit gemengd met een basis latex muurverf. Een ander voordeel van verf laten mengen, is dat je het in een grotere hoeveelheid tegelijk kan laten mixen. Ga je bijvoorbeeld meerdere kamers dezelfde kleur geven, dan hebben ze allemaal dezelfde uitstraling.

Meten is weten

Uit de ene pot verf haal je meer vierkante meters dan uit de andere. Het staat op verfblikken en -emmers altijd duidelijk aangegeven hoeveel vierkante meter muur je ermee kan schilderen. Voordat je dus verf gaat kopen, meet je eerst de muur op. Meet strak langs de muur van plafond tot grond en van links naar rechts. De getallen die je daaruit krijgt, vermenigvuldig je met elkaar en dan krijg je het aantal vierkante meter van de muur. Tel de vierkante meters van de verschillende muren bij elkaar op en je kan ontdekken hoeveel verf je nodig hebt. Ga je één muur in een accentkleur schilderen? Schrijf dan duidelijk op welke vierkante meters daarbij horen. Zo koop je altijd genoeg verf.

Goede voorbereiding is het halve werk

Bereid de klus vervolgens goed voor. Begin met het weghalen van meubels, plak alles goed af en plak ook met schilderstape plastic folie aan de vloer, zodat er geen verfspatten op kunnen komen. Roer de verf goed door met een speciale spatel en schenk kleine beetjes over in je verfbakje. Dan kun je lekker aan de slag met de beste muurverf.

Met kwast en roller aan de slag

Muren schilderen is niet zo moeilijk, als je het juiste materiaal maar hebt. Er is natuurlijk volop keuze aan schildermateriaal, maar je hebt vooral kwasten en rollers nodig. Met de kwasten schilder je de randen van de muur, dus daar waar de muur het kozijn raakt, de vloer tegenkomt of overgaat naar plafond. Met een kwast kun je heel gericht en netjes werken. Voor de grote oppervlaktes komt de roller om de hoek kijken. Je hoeft niet een hele baan tegelijk te rollen met de verf, maar werk in vlakken. Zo krijg je de beste dekking. Rol gerust lekker kris kras over de muur, van links naar rechts, schuin van boven naar onder, maar ook recht. Zo dekt de muurverf het beste. Heb je een vlak af, dan ga je er boven, onder of naast verder. Kijk dan wel weer uit bij de lijsten die je al hebt geschilderd hebt langs de randen van de muur en de kozijnen. Daar is het beter om even rechtuit te rollen.

Laat het goed drogen

Tijdens het schilderen van de muren is het belangrijk om goed te ventileren. Dat helpt bij het drogen van de verf, maar ook bij het wegnemen van de verfgeur in huis. Als de verf goed is gedroogd, dan kun je meubels terugplaatsen tegen de muur en schilderijen of planken ophangen. En dan… dan kun je genieten van de nieuwe look van je huis, dankzij de beste muurverf voor binnen.

Avatar foto
Je leest een commerciële bijdrage. Ook een bijdrage op onze website? Vraag naar onze aantrekkelijke tarieven via promotie@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):