Ingezonden: Decoreer je terrarium met kurk 

Kurk is een prachtig, natuurlijk materiaal wat in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw een veel geziene gast was in menig woning. Het leuke aan kurk is dat het een warme, natuurlijke uitstraling geeft aan je woning. Je kan er een accentmuur mee decoreren, een wand groot prikbord van maken, maar ook toepassen als terrarium achterwand. Kurk kent vele toepassingen voor je woning. 

Voordelen van kurk

Kurk komt van de kurkeik en deze is te vinden in Zuid-Europa en Noord-Afrika. De boomschors is ruw en heeft een bleekbeige kleur. Kurk is waterafstotend, licht van gewicht en isoleert. Wist je trouwens dat kurkeiken niet worden gekapt om de schors te oogsten? De boom wordt namelijk iedere acht tot tien jaar gepeld. De kale boom maakt dan vanzelf weer een nieuwe laag flexibel kurk aan. Kurk kan voor veel verschillende mogelijkheden worden gebruikt. Dankzij de dempende eigenschappen is het heel geschikt als wijnstopper en het wordt daarom voor schoenzolen gebruikt. Het dempt tevens geluid onder een houten vloer. Maar wat vooral heel fijn is, is dat het isolerende eigenschappen heeft. Het houdt warmte binnen. En het is waterafstotend. Beide eigenschappen zijn heel fijn om bijvoorbeeld je woning te isoleren en je woning te decoreren, samen met muurverf, maar ook voor een terrarium.

 Terrarium in huis

Ben je op zoek naar een bijzonder huisdier, zoals een pad, kikker of hagedis, dan zal je een geschikte woning voor hem moeten bouwen, zoals een terrarium of paludarium (dit is een terrarium met een land- en watergedeelte). Een dergelijk dierenverblijf moet aan een aantal eisen voldoen qua leefmilieu. De dieren willen immers een warm, vochtig klimaat om in te leven. Ieder dier is anders en dat geldt ook voor het bijpassende terrarium. Kurk is overigens altijd een goed idee om toe te passen in een terrarium als achterwand, dankzij de eerder genoemde isolerende eigenschappen weet je dat het de warmte niet door de achterwand zal laten ontsnappen. Daarnaast is het waterafstotend, waardoor schimmels in de warmte geen voedingsbodem vinden. Tot slot is kurk een duurzaam, natuurlijk materiaal en dat is weer fijn voor je dieren.

 Kurkplaat of kurkschors

Als je een terrarium of paludarium achterwand gaat uitzoeken, vraag je dan af of je een natuurlijke look wilt of niet. In het laatste geval kies je een gladde kurkplaat die gemakkelijk tegen de achterwand te bevestigen is. Wil je een natuurlijke uitstraling dan kies je voor kurkschors. Let wel dat je dan de holtes die aan de achterkant zitten opvult. Kurkschors biedt door zijn grillige vorm ruimte om te klimmen en te schuilen. En dat is weer fijn voor het dier wat je in het terrarium gaat houden. Nog een voordeel van kurkschors is dat je de holtes kan gebruiken om eventuele draden, buisjes en dergelijke weg te werken.

 Planten terrarium

Wil je geen dieren in het terrarium houden? Het is tegenwoordig heel in om met terraria je woning te decoreren. Het enige wat je erin zet zijn planten die ook een bepaald warm klimaat nodig hebben. Orchideeën bijvoorbeeld. Je kan hiervoor allerlei mooie vazen of potten gebruiken. Uiteraard met een achterwand van kurk. Omdat kurk heel flexibel is, past het ook in een ronde pot. Je hoeft het alleen in vorm te knippen of te snijden en te bevestigen natuurlijk.

 Geen gelijmde platen

Als je de muren gaat decoreren met kurk, dan kies je natuurlijk voor een voorgelijmde kurkplaat. Dat is wel zo makkelijk en je bent de wand zo gedecoreerd met een laagje kurk. Als je een terrarium gaat bekleden gebruik je kurkplaten zonder lijm. De lijm kan namelijk schadelijk zijn voor de flora en fauna van je terrarium. Om de kurk aan het glas van je terrarium of glazen pot te bevestigen gebruik je niet giftige montagekit. Of vraag bij je huisdierspecialist wat de beste oplossing is.

Controle van de achterwand

Heb je voor een terrarium met sprinkhanen of hagedissen gekozen, weet dan dat deze het soms leuk vinden om de kurk kapot te bijten. Dat op zich vormt geen probleem, want kurk is duurzaam en natuurlijk. Het nadeel hiervan is dat er openingen kunnen ontstaan waarin je huisdier klem komt te zitten. Controleer de achterwand daarom regelmatig. Vul gaten op met ander natuurlijk materiaal en vervang de terrarium achterwand van kurk regelmatig om er zo voor te zorgen dat je dieren extra genieten van hun veilige huis.

Kurk & je terrarium

Maak de omgeving rondom je terrarium ook natuurlijk, zodat het terrarium opgaat in de ruimte. Je brengt hiervoor kurk op de muur achter het terrarium aan. Zet er een paar plantenterraria bij met bijpassende planten ter decoratie. Zo lijkt je terrarium achterwand door te lopen in de muur en creëer je een harmonieus geheel met de rest van de kamer.

 

Avatar foto
Je leest een commerciële bijdrage. Ook een bijdrage op onze website? Vraag naar onze aantrekkelijke tarieven via promotie@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: