Indrukwekkende sgraffito’s van Jan Goeting

WIERINGERWERF – De sgraffito’s van beeldend kunstenaar Jan Goeting met geabstraheerde vormen van het gezin in het nieuwe land zijn indrukwekkend. De sgraffito’s zijn te zien op de veranda van de Cultuurschuur in Wieringerwerf

Sgraffito is een decoratieve afwerking waarbij meerdere gekleurde minerale (sier)pleisterlagen over elkaar worden aangebracht, die aan de hand van een ontwerp worden uitgekrabd. Hierdoor ontstaat een kleurrijke decoratie, die afhankelijk van de dikte van de aangebrachte pleisterlagen en het aantal over elkaar aangebrachte pleisterlagen een bijzondere dieptewerking krijgen.

De Cultuurschuur was oorspronkelijk het gemeentehuis van Wieringermeer dat in 1955 gebouwd werd. Architect Verhoef vond de binnenwanden te wit. Hij vroeg beeldend kunstenaar Jan Goeting om sgraffito’s aan te brengen. In 2021 hebben de sgraffito’s een opknapbeurt gehad. 

Rutger Jan Bredewold vertelt in deze 104e aflevering van ‘Zien wat je bekijkt’ over de toegepast techniek aan de hand van de hoofdafbeelding. Deze afbeelding bestaat uit het gezin met moeder en kind en een vader die de plannen maakt om het nieuwe land vorm te geven.

Ook zijn er symbolieken vanuit de schilderkunst terug te vinden in de sgraffito. Er worden geabstraheerde vormen toegepast. ‘Je kan er zo aan voorbij lopen als je in de Cultuurschuur bent. Maar het verdient alle aandacht’ aldus Bredewold.

In de volgende aflevering van ‘Zien wat je bekijkt’ zullen de negen andere kleinere ondersteunde sgraffito’s besproken worden. Deze aflevering is gemaakt door Rutger Jan Bredewold en Joop Luten.

Delen is leuk
Joop Luten is als vrijwilliger actief voor de redactie van Noordkop Centraal. Joop maakt veel nieuwsvideo's en richt zich daarnaast op politiek en cultuur. Samen met Rutger Jan Bredewold maakt hij de kunstserie 'Zien wat je bekijkt' voor Noordkop Centraal TV.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: