Horeca Schagen niet blij met ‘versoepelingen’

SCHAGEN – Schager horeca-eigenaren zijn niet blij met de coronamaatregelen die per 25 september gaan gelden. Veel van hen zien de nieuwe regels als een stap achteruit in plaats van naar voren. 

Per 25 september zal de 1,5-meterregel verdwijnen. Om dat te reguleren komt er een verplichte coronapas voor mensen die naar het theater, de bioscoop of de horeca willen. Officieel zal het demissionair kabinet dit op dinsdagavond bekendmaken, maar zoals gebruikelijk waren de plannen al uitgelekt na het Catshuisoverleg op zondag.

Maike Zijp, eigenaar van restaurant Stiel verwacht dat de maatregelen ertoe zullen leiden dat er minder mensen naar een restaurant gaan. Ook Roy van der Weel, van Koninklijke Horeca Nederland, denkt dat het verplicht stellen van een vaccinatie- of testbewijs, de horeca klanten zal kosten. Daarnaast vindt hij dat de overheid horeca-eigenaren niet mag dwingen om gasten te weigeren. “Ik vind dat dit richting discriminatie gaat, en daar pas ik voor. Ik ga geen voorselectie maken in mijn zaak en tegen de ene klant zeggen dat die er wel in mag en de andere niet”, aldus Van der Weel.

Ook Patrick Brakenhoff is teleurgesteld over de uitgelekte plannen. Brakenhoff heeft twee restaurants en is ook eigenaar van nachtclub ‘De Gevel’. Volgens de nieuwe plannen van het demissionair kabinet mogen clubs weer open, maar dan tot 12 uur ‘s nachts. “Ik vraag me wel af wie dit verzint. Corona heeft toch geen horloge? Na 12 uur bestaat corona nog steeds”, zegt Brakenhoff. 

Avatar foto
Jesler Bos was in 2021 en 2022 in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen de NOS en de lokale omroepen, namens de NOS, werkzaam bij Noordkop Centraal als algemeen verslaggever.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
8 antwoorden
 1. Muntje
  Muntje zegt:

  Bedenkt de horeca ook aan toekomstige klanten die alleen in een horeca bedrijf een een etentje willen nuttigen waar controle is op corona testbewijs Roy van der Weel.

 2. Gerarda
  Gerarda zegt:

  Kom op mensen! Het is maar een tijdelijke maatregel… we dragen allemaal al een flinke steen bij, dus nog even doorbijten en iets voor elkaar over hebben. Dan zul je zien dat 2022 weer een ‘normaal’ jaar gaat worden! Hou daar vertrouwen in! 💪

 3. Aad
  Aad zegt:

  Wat een gejank omdat je een coronapas moet laten zien. Ik ben bij een paar voetbal wedstrijden geweest en het stelt niets voor qua tijd of toestanden. In bijna elk restaurant moet je je melden voor een tafeltje, kleine moeite om dan ff de check te doen van pak hem beet 15 seconden.
  En hoezo discriminatie? Dat zijn de consequenties voor een aantal figuren die de keuze maken om zich niet te laten vaccineren of testen. Prima als je die keuze maakt maar dan ook niet janken. Als je 100 rijd waar je 80 mag maak je ook een bewuste keuze met het risico op een boete. En zo kan je nog 100 voorbeelden opnoemen.
  Het eerder sluiten en beperkte aantallen begrijp ik overigens ook niet .

 4. Jan Hemmer
  Jan Hemmer zegt:

  Aah mooi weer om een stukje te wandelen!
  Mmmm, ik heb wel trek in een kopje koffie met een puntje appeltaart.
  Even kijken – o nee shit! Eerst natuurlijk testen waar kan dat hier, zoek zoek kost al gauw een uur, nee laat maar dan, doe ik wel thuis….

 5. De denker
  De denker zegt:

  Wanneer begrijpt de horeca dat het niet om corona gaat maar om de horeca zelf. 70 duizend man op Zandvoort maar een dansfeest mag niet. Want dat is plezier en daar komt drank en drugs bij. Alle redenen die ze verzinnen om feesten te verbieden zijn gelul. De horeca MOET WEG. Dus kom massaal in opstand of zoek ander werk.

 6. Roy van der Weel
  Roy van der Weel zegt:

  Ik vreest hij dat het verplicht stellen van een testbewijs de horeca nog meer klanten kan kosten: mensen die geen zin hebben in al het gedoe.
  Ik heb het idee dat wij van de overheid de steeds weer de zwartepiet krijgen toe gestuurd. Ik snapt op zich wel waarom de overheid wil dat er om coronatestbewijzen wordt gevraagd. “Maar we krijgen daar totaal niks voor terug! De nachthoreca mag nog steeds niet open, we moeten nog steeds om middernacht dicht… Dat kan ik totaal niet volgen. Ik vind dat dit richting discriminatie gaat en daar pas ik voor. Ik ga geen voorselectie maken in mijn zaak, en tegen de ene klant zeggen dat die er wel in mag en de andere niet.
  Ik vraagt mij af hoe al die controles zouden moeten gaan plaatsvinden. “We hebben hier in Schagen minimaal 86 horecazaken. Zie je het voor je, als je bij een friettent naar binnen wil of bij een shoarmazaak? Dat daar iemand wordt neergezet die moet gaan controleren of jij getest bent? Om een broodje shoarma te krijgen. Ook vraag ik mij daarnaast af waar ik de handjes voor deze nieuwe taak vandaan moet halen. We hebben in de horeca nú al te weinig personeel. Meerdere horeca zaken moeten op dit moment al in allerlei bochten wringen om aan handjes te komen. Zo meteen moet ík de discussie aan gaan met klanten, als ik hen vraag of ze gevaccineerd zijn of niet. Daar hebben die mensen geen zin in en wij als horeca ook niet. Helemaal in de buitenlucht, want mensen zitten nu ook op het terras en daar is niks aan de hand. Bovendien wordt de overheidssteun sowieso 1 oktober afgeschaft. Ik hoor vanuit onze leden dat ondernemers die tot nu meegaand waren zeggen: als de steun stopt, stoppen we ook met maatregelen nemen en dat kan ik heel goed begrijpen en sta ik zelf ook achter. Roy van der Weel
  KHN schagen.

  • Joke
   Joke zegt:

   Wat een belachelijke regels van de overheid.
   Mijn hele leven 70 jaar in vrijheid alles kunnen doen en laten en nu moeten wij ons tegenover iedereen en alles laten screenen of we wel of niet een corona pas bezitten.
   Hoe graag en vaak wij ook op terras gaan zitten of in restaurant, ik verdom het om mij te laten controleren!! Dit is mijn grondrecht!!
   En mijn privacy.
   Ik heb met alle ondernemers en horeca enorm te doen, het zal je bedrijf maar zijn. Voor mijn gevoel proberen ze vanuit de regering alle mooie en leuke dingen de nek om te draaien. Mensen mogen niet meer ontspannen en genieten. Jongelui slaan vaak door vanwege alle beperkingen die ze hebben.
   Maar mijn advies is massaal weigeren om mensen te vragen naar hun corona test of pas.
   Dit is pure dwang van de overheid.
   Ze spelen de uitvoering van hun belachelijke plannen door naar de ondernemers in de branche die uitzonderlijk zwaar gestraft wordt door de opgelegde regels.
   Mijn vrijheid ben ik voor mijn gevoel aardig kwijtgeraakt en dat benauwd me enorm. Hebben we hier altijd hard voor gewerkt om onze oude dag met zoveel beperkingen te kunnen leven. Ik denk aan de jonge mensen die zich nu aan de meest belachelijke regels moeten houden en daardoor een ongedwongen mooie tijd mislopen.
   Als iedereen bij elke gelegenheid weigert te controleren staan we sterk.
   Zolang ik zonder controle op terras of in restaurant of andere uitgaansgelegenheid kan komen dan doe ik dat met liefde.
   En ik laat lekker in het midden of ik wel of niet gevaccineerd ben.
   Dat is mijn grondrecht en mijn recht op privacy.

 7. June Farjon
  June Farjon zegt:

  Roy V.D. Weel heeft helemaal gelijk!!! Minder mensen in je restaurant en ook nog es het werk van een boa opknappen!! Ze zijn gek in Den Haag.

Reacties zijn gesloten.