Hoogheemraadschap kan nu brandweer bellen

SCHAGEN – De brandweer en het Hoogheemraadschap gaan bij crises en calamiteiten, zoals plaatselijke hoosbuien, meer samenwerken.

Een pilot heeft uitgewezen dat de brandweer het waterschap goed kan ondersteunen. Aanleiding was de wateroverlast van drie jaar geleden. In korte tijd viel toen extreem veel regen in een opvallend klein gebied. Voor het Hoogheemraadschap werkte dat als een wake-up call.

De klimaatverandering kan naar verwachting vaker voor maatschappelijke ontwrichting gaan zorgen. Het is een van de topics waarop de veiligheidsregio zich richting de toekomst volop voorbereidt: minder branden en een toename van andersoortige crises en veranderende hulpvragen uit de samenleving.

Na de clusterbuien van 2021 was een van de belangrijkste conclusies: als we dit doortrekken naar de toekomst, dan kunnen we er van uitgaan dat we vaker te maken krijgen met situaties waarop HHNK alleen onvoldoende kan inspelen.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 12 juni 2024
Tags:

Categorie: Nieuws
Aantal views: 676
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
  1. Natuurlijk Schagen
    Natuurlijk Schagen zegt:

    Het wegpompen van water richting de zee heeft ook gevolgen voor het land. Door het wegpompen loopt en zweeft ook slib met het water mee richting de zee. Zodra er slib wordt weggepompt gaat het land zakken door het verdwijnen van het slib. We moeten dit slib vasthouden en ook weer aanvullen vanuit de rivieren.
    Ons land zakt nu al ’t.o.v. het zeewater niveau door de onttrekking van olie en gas en door de tectonische landverschuivingen. Wij wonen daardoor op een steeds lager niveau. De bodem krijgt steeds meer zoute kwel uit de diepere bodem en zee.
    Het wegpompen van water kost steeds meer energie.
    Het is zeker niet slim om woningen te bouwen in onze delta. Woningen bouwen maar dan boven N.A.P. Denk aan vroeger door te bouwen op hogere zandbanken en terpen. Wij hebben het slib hard nodig om ons land op te hogen en voor het voorkomen van zout grondwater.

Reacties zijn gesloten.