Help, de Buxusmot! Einde Buxustijdperk in zicht?

NOORDKOP – Als u een Buxus in de tuin heeft staan, heeft u het vast al gemerkt: De buxusmot slaat toe in de Noordkop. Dat is te zien aan de geel en bruin vergaande delen in de plant. 

De Buxusrups kwam zeven jaar geleden overgewaaid  uit Japan en nestelde zich in het zuiden van het land. In de loop der jaren is de rups steeds meer omhoog gekropen en inmiddels heeft het beestje dus de Noordkop bereikt.

Dat de rups toeslaat merkten ze ook bij Welkoop ‘t Rijpje. Daar kregen ze de afgelopen tijd tientallen vragen per uur van klanten die zich afvragen wat ze met hun Buxus aanmoeten. Volgens het winkelcentrum is de Buxus te redden als mensen een stappenplan uitvoeren. Daarbij adviseren ze bestrijdingsmiddel te gebruiken dat niet slecht is voor vogels en bijen. 

Plantenkweker Nico Zonneveld is tegen elke vorm van bestrijdingsmiddel. Volgens hem gaan de vogels alsnog dood wanneer ze een vergiftigde rups eten. Daarom is hij vorig jaar gestopt met het kweken van Buxussen. 

De kweker denkt dat de Buxus het voorlopig gaat verliezen van de mot. Volgens hem moeten we wachten op Buxussen die bestand zijn tegen de mot. Daar wordt op dit moment mee geëxperimenteerd in België. Daarom adviseert hij zijn klanten om voorlopig over te stappen op alternatieven zoals de Lonicera, Maigrun,  Euonymus en de Japonicus Green Spire. Ook Welkoop ‘t Rijpje biedt alternatieven voor de Buxus aan.

Avatar foto
Jesler Bos was in 2021 en 2022 in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen de NOS en de lokale omroepen, namens de NOS, werkzaam bij Noordkop Centraal als algemeen verslaggever.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
15 antwoorden
 1. Ariejan
  Ariejan zegt:

  In ieder voorjaar; begin april kijk ik scherp of er webben komen .
  Zodra ik dat zie kijken of er rupsjes in zitten en direct!! spuiten met gif.
  Geen enkele vogel die ooit de gelegenheid had om rupsen te zoeken: de andere dag is alles al weg.
  Tot nu toe blijft 1x per jaar spuiten afdoende.
  Staat er prachtig bij.

 2. Erik
  Erik zegt:

  Wij hebben ongeveer 30 meter aan buxusstruik staan plus rondom zes platanen een vierkante meter buxus. Hebben 3 buxusmotvallen hangen. Dat werkt perfect op basis van ferromonen. De vallen zitten vol met mannelijke motten. De eitjes worden zo niet bevrucht. Een aanrader.

 3. Peter
  Peter zegt:

  Ieder motseizoen 3 a 4 x handmatig rupsen en poppen verwijderd en dat is idd veel werk daarna toch met bestrijdingsmiddel ingespoten. Tot nu toe nog mooie buxes maar voor HOE LANG?

 4. Wolter
  Wolter zegt:

  Wij hebben een aantal jaren met diverse niet-giftige middelen geprobeerd om de buxus haagjes in de voortuin te redden. Elke keer leken ze het te redden, maar dit jaar was echt een invasie van de mot,dus deze keer werd het een redelijk dode boel in de voortuin.
  In de zomervakantie hebben we het rigoureus aangepakt door de buxus planten heel laag bij de grond af te knippen en de hele boel te verbranden. Je wilt niet weten hoeveel rupsen en en webben er in zaten!!
  Als de plantjes misschien weer uit gaan lopen dan willen we het nog wel een keer proberen, maar anders gaat de hele boel er uit en zullen we een alternatief moeten zoeken.

 5. Bea
  Bea zegt:

  Ik heb vorig jaar met groene zeep en soda gewerkt dit jaar lavendelzeep hielp wat minder dus nu een alternatief groen middel van Jackel Visser dat helpt goed lekker vet met de hand goed ingesmeerd en later flink gesnoeid inderdaad lekker voeding bij en ik begin al met de webben die erin komen om die er uit te slaan en zo er bij en vooral voor te blijven

 6. Th Degeling
  Th Degeling zegt:

  Zodra ik zag dat er vraat zat in de buxusbol ben ik iedere dag met een drietand de struik gaan “kammen”. De rupsen vielen er zo uit. Mijn bol ziet er nog steeds goed uit.

 7. Hendrine
  Hendrine zegt:

  April , juni, augustus. Bestrijden met gif de mot legt 3x eitjes zo. n 800 per cyclus, ook extra voeding is altijd goed tijdens de groei en de motten vanger helpt ook, veel werk maar kan niet anders….👍

  • Martin Rombout
   Martin Rombout zegt:

   Moeten we het bestrijden met gif nog wel willen? Ik heb jaren de rupsen uit de buxussen met de hand gevangen en zodoende hebben de buxussen het overleefd. Dit jaar lijkt het wel een invasie van de buxusmot. Ik geef de moed op en kies voor alternatieve planten. De keuze is reuze.

 8. Hekkema
  Hekkema zegt:

  Struiken uitrukken en in het vuur gooien. Ik ben er jaren, milieubewust, mee bezig geweest. 2 weekjes vakantie en handjeklap begonia, alles weer in de war. Ze overleven maar zijn niet echt meer fleurig. Dus, laat het gaan mensen, laat hen gaan!

 9. Jan bakker
  Jan bakker zegt:

  Wij bestrijden de buxesmot met de hoge druk reiniger.Of het helpt weten we niet. Heeft u daar ervaringen

  • Martin
   Martin zegt:

   Ja hoor, helpt prima vorig jaar zaten onze buxes struiken onder de rupsen en waren helemaal bruin, rupsen eruit gespoten met hogedrukspuit met warm water en nu zijn ze weer helemaal groen

Reacties zijn gesloten.