Helft woningen Schagen heeft al zonnepanelen

SCHAGEN – De markt voor zonnepanelen is vorig jaar ingestort, maar daar is in Schagen nog niet zoveel van te merken. Het aantal zonnepanelen op woningen groeide hier in 2023 harder dan het landelijk gemiddelde.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Op 8567 woningen in Schagen lagen eind vorig jaar zonnepanelen. Dat is bijna de helft van alle eengezinswoningen en een stijging van 22,8 procent ten opzichte van 2022. Opvallend: het grootste deel van die stijging was al halverwege het jaar bereikt.

Net als in de rest van Nederland is de markt voor zonnepanelen hier in de laatste maanden van 2023 fors afgekoeld. De reden: onzekerheid over regelingen voor het terugleveren van elektriciteit aan het net.

De zonnepanelen op de daken van de huizen in Schagen zijn samen goed voor 34 Megawatt aan vermogen, gemiddeld dus 4 kilowatt per zonnedak. Dat is iets meer vermogen dan in 2022.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
4 antwoorden
 1. Joop Dregge
  Joop Dregge zegt:

  Weten ze al wat ze met deze panelen gaan doen als ze niet meer werken ?
  Ze schijnen zwaar vervuilend te zijn.
  Maar ach dat is voor later ! De volgende generatie.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):