“Haringhuizen wordt een buitenwijk” (video)

HARINGHUIZEN – Ook al ligt Haringhuizen officieel in de gemeente Hollands Kroon, de verbondenheid met Schagen is er altijd geweest. Maar als het aan Adriaan Rodenburg ligt, hoeven ze niet letterlijk aan elkaar verbonden te worden.

Het huis van Adriaan Rodenburg hangt vol met schilderijen van Haringhuizen. “Dit is echt de allermooiste plek om te wonen. Ik woon hier nu meer dan 30 jaar en dat is echt de beste beslissing van mijn leven”, vertelt de 74-jarige Adriaan. Dat er misschien huizen worden gebouwd die zijn uitzicht verpesten is teleurstellend, maar niet zijn grootste zorg. “Ik heb alle begrip voor de behoefte aan woningen en wist ook dat dit gebied een keer aan de beurt zou komen”, aldus het Adriaan. “Mijn vraag aan de gemeente is vooral hoe de stadse uitbreiding kan aansluiten bij het karakter van een plattelandsdorp.”

Adriaan barst van de ideeën: “Een Schager Bos met bijvoorbeeld ook een gedenkbos rond het crematorium kan een mooie natuurlijke buffer vormen. Daardoor blijft de entree van Haringhuizen duidelijker in plaats van Schagen Oost een soort verlenging van de ruim 900 jaar oude Dorpsstraat te maken.” Tijdens de vergadering van de dorpsraad in Haringhuizen op woensdagavond hoopt Adriaan meer dorpsbewoners enthousiast te krijgen voor de alternatieven. “Daarna gaan we naar de gemeenteraad van Schagen en hopen we dat ze onze belangen zullen meewegen in de definitieve ontwikkeling van het gebied”, zegt Adriaan.

Avatar foto
Jordy is als verslaggever/redacteur actief op de redactie van Noordkop Centraal. Jordy bereiken? jordy.kuys@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):