Gratis advies van Duurzaam Bouwloket

De gemeente Den Helder heeft als doel om de komende jaren minder CO2 uit te stoten. Hiervoor is de hulp van de inwoners nodig. Wie duurzamer wil wonen, bijvoorbeeld door een woning gasloos te maken, kan gratis advies aanvragen bij het Duurzaam Bouwloket. Hier kunnen inwoners van deelnemende gemeenten informatie krijgen over maatregelen op het gebied van bouwen, verbouwen en energiebesparing.

Meer wooncomfort met isolatie

Veel mensen vullen jaarlijks een [url|https://www.pricewise.nl/energie-vergelijken/|energievergelijker|ext] in om te besparen op de energiekosten. Dit helpt natuurlijk, maar om nog meer te besparen is het noodzakelijk om een woning te isoleren. Een slecht geïsoleerde woning laat namelijk veel warmte door naar buiten, wat slecht is voor het milieu en de energierekening. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen. Een populaire maatregel is spouwmuurisolatie, waarbij de woning al in één dag geïsoleerd kan worden. Bewoners genieten direct van meer wooncomfort en merken al snel de effecten op de energierekening. Andere populaire isolatie-maatregelen zijn het plaatsen van dakisolatie en/of vloerisolatie en het laten vervangen van de kozijnen.

Aardgasvrij wonen

In 2050 moet Nederland van het gas af. Dit gaat niet in één keer, maar volgens een wijkgerichte aanpak. De gemeente speelt hier een grote rol in. De meeste woonhuizen zijn naar verwachting pas na 2030 aan de beurt, waardoor inwoners voldoende tijd hebben om zich voor te bereiden. Aardgasvrij wonen begint bij goede isolatie. Het Duurzaam Bouwloket geeft als tip om iedere verbouwing of onderhoud aan het huis te benutten om de isolatie te verbeteren. Ook is het verstandig om te zorgen voor betere ventilatie en minder tocht in huis en leidingen of stroomdraden slim te laten trekken. Zonder aardgas zijn er duurzamere energiebronnen nodig. Met een warmtepomp of warmtenet is de woning goed warm te krijgen. Nieuwbouwhuizen worden al gebouwd zonder gasaansluiting. Ook voldoen nieuwe woningen aan strenge eisen op het gebied van isolatie, waardoor deze huizen al toekomstbestendig zijn.

Subsidie energiebesparende maatregelen

Eigenaren en bewoners van een bestaande koopwoning in de gemeente Den Helder kunnen wellicht [url|https://www.denhelder.nl/inwoner/product/subsidie-energiebesparende-maatregelen-2|subsidie krijgen|ext] voor maatregelen om in de woning energie te besparen. Er zijn verschillende maatregelen waarvoor een subsidie bestaat. Zo is er subsidie voor: spouwmuurisolatie, binnengevelisolatie, buitengevelisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie, dakisolatie, het vervangen van de kozijnen en het vervangen van de beglazing. Daarnaast is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor bewezen technologieën op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing die niet in de lijst van de gemeente zijn opgenomen. Deze aanvragen worden per stuk bekeken en beoordeeld. Het Duurzaam Bouwloket helpt vervolgens bij het vinden van een geschikt en gecertificeerd bedrijf voor het uitvoeren van de werkzaamheden. De gemeente stimuleert duurzame initiatieven op verschillende manieren. Zo zijn onlangs [url|https://www.noordkopcentraal.nl/nw-28464-7-3827662/nieuws/vier_laadpalen_in_warmenhuizen.html|vier laadpalen geplaatst in Warmenhuizen|ext] op verzoek van een inwoner.

Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):