GGD alert na kind met mazelenbesmetting

TUITJENHORN – Het kind dat vorige week is opgenomen met een mazelenbesmetting op de kinderafdeling van het Noordwest Ziekenhuis (NWZ) in Alkmaar, verbleef recent op Capfun de Bongerd/ Holle Bolle Boom in Tuitjenhorn.

Uit bron- en contactonderzoek is gebleken dat het kind er in de besmettelijke periode op 23 en 24 juni heeft verbleven. Ongevaccineerde kinderen die toen aanwezig waren zijn mogelijk besmet geraakt. De GGD komt graag met deze ouders in contact. Zij ontvangen dan gerichte adviezen.

Het vakantiepark en speelparadijs is vorige week door de GGD op de hoogte gesteld van de mazelenbesmetting. De Bongerd heeft meteen maatregelen genomen door gasten en medewerkers te informeren. Directeur Tom Clarijs meldt dat de brief van de GGD meteen is doorgestuurd naar gasten en medewerkers. “We hopen op die manier bij te dragen aan een zo snel en goed mogelijk bron- en contactonderzoek om verdere verspreiding van dit virus in de kiem te smoren.” Clarijs is blij dat de GGD daarin snel handelde zodat de gasten ook voortvarend konden worden geinformeerd.

Zowel gasten als medewerkers die verschijnselen van mazelen vertonen, worden in het bericht gevraagd zich te melden en in dat geval thuis te blijven.

Een week later is volgens de GGD nog steeds slechts sprake van deze ene besmetting. Deze patiënt ligt in isolatie. Het ziekenhuis heeft geïnventariseerd in hoeverre andere patiënten, ouders/verzorgers, bezoekers en medewerkers van de kinderafdeling, maar ook de spoedeisende hulp, risico op besmetting met de mazelen hebben gelopen.

Het ziekenhuis heeft contact gezocht met de ouders van drie kwetsbare kinderen (jonger dan zes maanden) om ze te behoeden voor mogelijke complicaties van een mazelenbesmetting. Deze kinderen kregen immuunglobulines toegediend om ze te beschermen.

Uit de inventarisatie is daarnaast gebleken dat acht kinderen onbeschermd zijn voor een mazelenbesmetting. De ouders van deze patiënten hebben het aanbod gekregen om de kinderen in Noordwest in te enten.

Het ziekenhuis kan niet uitsluiten dat een naaste van de patiënt ook de mazelen heeft. Deze persoon is op de kinderafdeling geweest. Patiënten en ouders/verzorgers die mogelijk contact met deze persoon hebben gehad, zijn door het ziekenhuis uit voorzorg gebeld om uit te zoeken of ze wel of niet beschermd zijn tegen de mazelen. Personen die niet beschermd zijn, kunnen via Noordwest gevaccineerd worden.

De patiënten van wie het ziekenhuis denkt dat ze risico op een besmetting hebben gelopen worden door het ziekenhuis benaderd. Zo nodig neemt de GGD ook contact op met betrokkenen.

Het telefoonnummer van de GGD is 088-0100525.

(Foto: St Bartholomew’s Hospital Archives CC-BY-4.0)

 

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
André Bakker is fulltime verslaggever/redacteur bij Noordkop Centraal. Iets delen met André? Stuur een mail naar andre.bakker@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):