Geschiedenis op een bordje

TUITJENHORN – Wethouder Jelle Beemsterboer onthult dinsdagmiddag een bordje bij het Kaatje Tak-plantsoen in Tuitjenhorn. 

Op de Dorpsstraat ter hoogte van nummer 65 stond vroeger het huisje van Kaatje Tak. Het was een karakteristiek arbeidershuisje, gebouwd in 1844. 

Tien jaar na de bouw van het huisje werd Kaatje Tak er in 1854 geboren. Het huis is naar haar vernoemd. Na het overlijden van de laatste bewoner Klaas Tak, zoon van Kaatje, in 1985, werd het huisje afgebroken. 

Dat was wel tijd, want al in 1969 werd het huis onbewoonbaar verklaard. Het verkrotte huisje werd later door de gemeente Harenkarspel aangekocht. 

De gemeente Schagen plaatst nu een bord dat herinnert aan het oudste huis van het dorp. Historie-kenner Jan Groot, woonachtig in Schagen, is initiatiefnemer hiervan. Hij is kleinzoon van Kaatje en maakte ook een mini-documentaire over het huisje

“Ondanks dat het huis er niet meer staat, blijft de herinnering eraan behouden. Iedere voorbijganger kan nu ook lezen waarom het plantsoen zo heet’, vertelt wethouder Beemsterboer.

Delen is leuk
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Mail naar redactie@noordkopcentraal.nl.Reageer op dit artikel
1 antwoord
  1. Kees Broersen
    Kees Broersen zegt:

    Wij hebben heel mooi filmmateriaal over het huisje van Kaatje Tak met rondleiding van een nichtje van Klaas 1985
    Groeten, Kees Broersen 06 51850593

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: