Gemeenteraadsverkiezingen 2022 duren langer

SCHAGEN –  De gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar worden over drie dagen uitgesmeerd. Op 14, 15 en 16 maart kunnen kiezers hun stem uitbrengen.

In elk stembureau moeten vier stembureauleden aanwezig zijn, in plaats van de gebruikelijke drie. Dit vierde stembureaulid moet vooral toezien dat de dan geldende corona-maatregelen worden nageleefd. 

De stemhokjes moeten waarschijnlijk regelmatig worden schoongemaakt en ook de kuchschermen moeten weer worden geplaatst.

Deze aanvullende maatregelen zijn afhankelijk van de coronasituatie en de landelijke of regionale maatregelen die in maart van kracht zijn.

Gemeenten krijgen daarnaast meer tijd om de stemmen te tellen en de uitslag vast te stellen. De gekozen raadsleden worden komend jaar op 30 maart geïnstalleerd. Dat is een week later dan normaal.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):