Gemeenteraad wil evaluatie milieutaken

SCHAGEN – De politiek in Schagen heeft wethouder Heddes extra huiswerk gegeven over de uitvoering van verschillende milieutaken. 

Tot 2019 waren alle milieutaken ondergebracht bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Dat pakket bestaat uit de wettelijke taken en zogenaamde plustaken. Onder die plustaken vallen onder andere de beoordeling en afhandeling van enkele soorten milieumeldingen en het houden van milieucontroles,

In 2018 besloot het toenmalige gemeentebestuur de plustaken weer zelf te gaan doen, omdat destijds in de samenwerking onduidelijkheid bestond over de taakverdeling en financiële verantwoording. De gemeente kreeg daarvoor wel de rekening gepresenteerd. Er moest een schadevergoeding van ruim € 500.000,- worden betaald aan de Omgevingsdienst.

Nu, ruim 5 jaar later, blijkt dat de plustaken door de gemeente onvoldoende zijn uitgevoerd. De politiek vroeg al eerder om een evaluatie. Woensdag kwam er echter een collegevoorstel om de plustaken toch weer onder te brengen bij de Omgevingsdienst. Een evaluatie van de afgelopen jaren ontbreekt nog.

“Het CDA Schagen is verbaasd, omdat wij dachten over de rapportage te gaan praten”, zei CDA raadslid Van Oerle. “Een goede evaluatie is op zijn plaats, voordat een besluit wordt genomen”, zei Margreet Verloop van Wens4u. Frans Jansen van D66 kwam met het voorstel om het voorstel nu terug te nemen en eerst met een evaluatie te komen. Dat voorstel kon rekenen op brede politieke steun.

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
3 antwoorden
 1. DB
  DB zegt:

  Wat gaat er eigenlijk wel goed in deze gemeente? …..o, bijna vergeten. Een container dorp voor Oekraïners bouwen, midden in het centrum en waardevol landschap naar de Filistijnen helpen voor een zeer tijdelijk asielzoeker opvangcentrum.

 2. J
  J zegt:

  De omgevingsdienst heb ik benaderd over gifspuiten op het bollenland. Inderdaad verwijzen deze naar de gemeente Schagen die deze taak vanwege financiële redenen niet aan hun wilde uitbesteden. Dan moet je de gemeente Schagen benaderen. Dat is net zo lastig als het kraken van de goudkluis van de Nederlandse bank. Dan bedoel ik niet de telefonisten maar het traject daarna. De telefoon wordt netjes en snel opgenomen. Als je vraagt naar een afdeling is er 9 van de 10 keer niemand te bereiken en wordt je gevraagd een mail te sturen. En dan begint het wachten……………..

 3. Natuurlijk Schagen
  Natuurlijk Schagen zegt:

  De Omgevingsdienst Noord Holland Noord is een samenwerking van vroeger 9 gemeenten. Door die oliedomme gemeentelijke fusies zijn er van die 9 nog maar 4 over.
  Het werk neemt toe door alle taken die moeten worden gedaan.
  Natuurlijk gaat dat niet gratis. Er moet immers menskracht zijn voor deze taken. Er vinden controles plaats soms in samenwerking met rijk, provincie, gemeente en politie. Dat is gespecialiseerd werk. Hiervoor wordt een rekening neergelegd voor deze taken.
  Ik zie dat die milieuzaken steeds heen en weer worden geschoven. Taken voor het milieu vergen voortdurende inspanning. Dat moet er dus ook zijn continuïteit. Door de regelmatige wisseling na de stembusgang zijn deze milieu taken niet fijn bij de gemeente. De kennis en now how voor milieutaken ontbreekt bij de gemeente.
  Een voorbeeld is de kwaliteit van het water in de sloot.

Reacties zijn gesloten.