Gedenksteen Sandenbergh terug in Petten

PETTEN – Op de groenstrook bij de Eriksstraat in Petten is de Sandenbergh gedenksteen teruggeplaatst.

Tijdens werkzaamheden in het centrum van Petten in 2015 stuitte de gemeente Schagen op een monumentale gedenksteen Sandenbergh. Na jaren op de gemeentewerf opgeslagen te zijn geweest, is de gedenksteen teruggeplaatst in Petten na inzet van onder andere de dorpsraad Petten, de wethouder en Piet Glas van de Historische Vereniging ‘de Zijpe’.

“Petten heeft een rijke en bijzondere geschiedenis, door deze steen een nieuwe plek te geven in de wijk Sandenbergh wordt ook dit verhaal over het dorp bewaard voor toekomstige generaties”, aldus wethouder Jelle Beemsterboer.

De afbeelding op de steen is het wapen van Sandenbergh, boven een walvis en geflankeerd door twee ijsberen. De naam komt van de laatste Vrijheer van Petten, de heer Clemens Sandenbergh Matthiessen (1801-1854). De steen werd in 1834 door Sandenbergh aan het dorp geschonken ter ere van de thuiskomst van de soldaten uit Petten na de strijd in Den Briel.

Bas Burlage is omroepmanager bij Noordkop Centraal. Naast zijn redactiewerk is hij ook mede-verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de omroep. Iets delen met Bas? Stuur het naar redactie@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: