Snoeihard rapport over datacenters

HOLLANDS KROON – De gemeente Hollands Kroon is flink te kort geschoten bij het informeren van burgers over de komst van datacenters. Dat concludeert onderzoeksbureau Berenschot in een nieuw rapport. 

Het rapport spreekt van malversatie van het toenmalig gemeentebestuur door in het geheim een kaart van de gemeente Hollands Kroon te wijzigen waardoor Amerikaanse bedrijven de ruimte kregen voor de bouw van mega-datacenters.  Zij ontdekten dat door de onverklaarbare vervanging van de kaart in de ’gebiedsvisie’ plots extra kon worden gebouwd.

De gemeenteraad merkte niet dat de gewijzigde plattegrond in de zogeheten omgevingsvisie terecht is gekomen. Door de wijziging kon plots een groter stuk grond worden bebouwd met mega-hallen vol servers. “Wel is duidelijk dat in eerdere versies van de omgevingsvisie een ander kaartje heeft gestaan”, constateren de onderzoekers.

In een eerste reactie laat het college weten dat er wat het college betreft ’geen misstanden’ zijn aangetroffen, maar dat het ’traject desondanks escaleerde’. De gemeente erkent dat er ’onvoldoende ruimte is genomen voor tussentijdse gesprekken tussen college, raad en samenleving’.

De gemeenteraad van Hollands Kroon gaat donderdag 21 maart in debat over de vestigingsvoorwaarden voor datacenters.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
8 antwoorden
  1. Snuiter
    Snuiter zegt:

    Dit is gewoon door Den Haag opgelegd, kijk maar es terug hoe Eric Wiebes zich hierover loopt te draaien over wie hier de beslissing over neemt! We leven in een democratuur dus de overheid beslist, en wat je er van vind maakt niets uit! Dit is de reden waarom t vertrouwen in de politiek zo belachelijk laag is!

  2. J
    J zegt:

    Flink tekort geschoten is hier niet van toepassing, dit is regelrechte vervalsing van belangrijke stukken wat onder het strafrecht valt. De verantwoordelijke(n) moeten voor de strafrechter gesleept worden.

Reacties zijn gesloten.