Extra zand voor strand Hondsbossche duinen

PETTEN – Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap gaan volgend jaar extra zand opspuiten op het recreatieve strand bij de Hondsbossche duinen. Hiermee blijft het strand voorlopig breed genoeg voor de vele strandbezoekers.

In 2015 is in Camperduin en Petten een duinenrij en een strand aangelegd voor de Hondsbossche en Pettemer zeewering. Het plan was om het strand op een bepaalde breedte in stand te houden, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. Door de zeer sterke stroming spoelt het gesuppleerde zand snel weg. Er zijn meer suppleties nodig met een hoog prijskaartje. Daarmee werd de toekomst van het recreatieve strand onzeker.

De gemeenten Schagen en Bergen hebben zich samen met Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap hard gemaakt voor een vooroeversuppletie in 2025. Deze suppletie onder water voor het strand werkt als een golfbreker en zorgt ervoor dat het bestaande strand minder snel slijt. Door de vooroeversuppletie is er meer tijd om te onderzoeken op welke manier het recreatieve strand ook in de toekomst kan worden behouden.

“Het is essentieel dat we de tijd nemen om samen met Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie te komen tot een gedeeld beeld bij een duurzame toekomst van onze prachtige kustlijn. Daarbij zoeken wij als gemeenten naar een goede balans tussen kustbescherming en kostenbeheersing en het behoud van de lokale natuur- en recreatieve waarden. Deze extra suppletie geeft ons de tijd om dat inzicht te krijgen”, meldt wethouder Simco Kruijer van de gemeente Schagen.

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
4 antwoorden
 1. Franklin
  Franklin zegt:

  Pure domheid om alle pieren weg te halen en alleen strand te maken, ook voor de dieren in zee. Elke storm is 30-40% van al het zand weg.

  Beantwoorden
 2. Natuurlijk Schagen
  Natuurlijk Schagen zegt:

  In Zuid-Holland is een zandmotor neergelegd. Dit is een dam van zand haaks op kust. Het zand wat langs mee sroomd met de zeewater stroming loopt daar vast. Aan de beide zijden van de zandmoter is in fe loop van jaren veel zand opgevangen. Het gevangen zand versterkt de kust en duin met extra zand, planten en dieren.
  Kan hier in onze regio ook een dergelijke zandmoter komen. Ik denk dat dit goed is voor de kust erosie en voor toeristische activiteiten.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):