Energiearmoede in de Noordkop

NOORD-HOLLAND – Ruim 6.000 huishoudens in de regio Schagen, Hollands Kroon en Den Helder leven in energiearmoede. Dit blijkt uit cijfers verzameld door data-journalist Just Vervaart.

In Noord-Holland staat Purmerend er het beste voor: daar heeft slechts 1% van de huishoudens last van energiearmoede. Omgerekend gaat dit om 385 huishoudens. 

In Schagen heeft 7% van de huishoudens last van energiearmoede. Omgerekend gaat dit om 1.400 huishoudens. 

Bijna de helft van de huishoudens in de gemeente Schagen heeft niet de financiële ruimte om te kunnen investeren in bijvoorbeeld woningisolatie om hun huis te verduurzamen. 

Dit is vaak de groep die al in slecht geïsoleerde huizen woont. Hierdoor zitten deze huishoudens, ondanks het prijsplafond, nog steeds zwaar in de problemen. 

In Hollands Kroon leeft 9% (1.858 huishoudens) in energiearmoede. De helft van de huishoudens kan niet investeren. In Den Helder leeft 10% (2.775 huishoudens) in energiearmoede en kan twee derde niet investeren.

Avatar foto
Róman Luijks was in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen de NOS en de lokale omroepen, namens de NOS, werkzaam bij Noordkop Centraal als algemeen verslaggever.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):