Eis: 14 maanden cel tegen ‘rijdende apotheek’

ALKMAAR / SCHAGEN – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag een gevangenisstraf van 14 maanden geëist waarvan 7 voorwaardelijk tegen de 24-jarige Lex K. uit Warmenhuizen.

K. heeft zich volgens justitie schuldig gemaakt aan illegaal wapenbezit, drugshandel en het bezit van cocaïne, ketamine en MDMA-pillen in Schagen tussen augustus en november 2022. Een getuige in de zaak omschreef de 24-jarige verdachte tegenover de politie als ‘een rijdende apotheek’.

De 24-jarige verdachte zei dat hij inderdaad een stiletto, traangas, een stroomstootwapen en drugs in zijn auto had liggen. Van een deel was hij zich niet bewust van de illegaliteit ervan, zo stelde hij. Ook gaf hij toe dat hij in drugs heeft gehandeld, maar hij gaf aan daarmee te zijn gestopt nadat zijn gezondheid aanzienlijk begon te verslechteren. Ook gebruikt hij naar eigen zeggen geen drugs meer, al schat de reclassering het risico dat K. opnieuw verdovende middelen gaat gebruiken als hoog in.

De vermeende drugshandelaar bood bij de aanvang van de zitting zijn excuses aan, omdat hij zich niet lekker voelde en last had van zijn stem. Na het bespreken van de persoonlijke omstandigheden verexcuseerde de vermeende drugshandelaar zich opnieuw en voerde zijn advocaat verder namens hem het woord. K. zou door zijn eigen drugsgebruik serieuze gezondheidsproblemen hebben opgelopen. Daarom vroeg de raadsvrouw van M. om haar cliënt een werkstraf op te leggen, zodat hij niet opnieuw naar de gevangenis hoeft.

Het Openbaar Ministerie vorderde naast de celstraf ook een contactverbod voor de medeverdachte van K, een behandelverplichting en een verbod op het nemen van drugs. K. zou, als het aan justitie ligt, tot slot een bedrag van € 6.000,- moeten terugbetalen die hij zou hebben verdiend met de handel in verdovende middelen.

De Alkmaarse rechtbank doet op 18 april uitspraak in de zaak.

Avatar foto
Van onze rechtbankverslaggevers.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):