‘Drinkwater datacenters niet wenselijk’

MIDDENMEER – Het datacenter van Microsoft in Middenmeer verbruikt vier keer zoveel drinkwater dan eerder werd genoemd door de gemeente Hollands Kroon. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat vindt het onwenselijk dat datacenters drinkwater verbruiken om te koelen.

Harbers zegt hierover: “Met de verwachte bevolkingsgroei en de toenemende vraag naar drinkwater, en mede in het licht van de klimaatverandering, is het belangrijk om het juiste water voor het juiste gebruik te bestemmen. Dit laagwaardig gebruik van drinkwater past daar niet in.”   

De eigenaren van de datacenters zijn op de hoogte dat bij een watercrisis de datacenters als eerste worden afgekoppeld.

Datacenters worden primair met lucht gekoeld. Bij temperaturen boven de 25 graden Celsius is die lucht te warm en is aanvullend (drink)water nodig voor de koeling van de servers. PWN onderzoekt of er alternatieven zijn voor de watervraag waar niet direct drinkwaterkwaliteit benodigd is.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
2 antwoorden
 1. Jans
  Jans zegt:

  De vraag is of het hoogopgeleide mensen zijn. Misschien zijn zij in de veronderstelling hoog opgeleid te zijn, De huidige kwaliteiten van onze bestuurders.

 2. Peter Scholte
  Peter Scholte zegt:

  Tja weer zo’n project vol met leugens naar de burgers toe !
  En de uiterst domme politici die hierin mee zijn gegaan.
  Windmolens voor de burgers /fout meeste stroom gaat naar de datacenters. Duur drinkwater / fout veel meer verbruik dan vooraf gemeld.
  Hoe kan het toch dat de mensen (hoogopgeleiden) hier steeds weer intrappen ?

Reacties zijn gesloten.