‘De verdwenen middenstand van Kolhorn’ geopend

KOLHORN – Onder belangstelling van dertig aanwezigen is zondag de expositie ‘De verdwenen middenstand van Kolhorn’ officieel geopend. 

De opening werd verricht door Piet van de Kreeke, de laatste ambachtelijk slager uit Kolhorn, in museum De Turfschuur in Kolhorn.

“We hebben besloten om een tentoonstelling te organiseren die wat dichter op het dorp zat” laat Tines Kleine, voorzitter van museum De Turfschuur, weten. 

Uit onderzoek bleek dat er wel dertig middenstanders zijn geweest in Kolhorn. Vaak kleine winkeltjes die door vrouwen beheerd werden als extra inkomen op het inkomen van de echtgenoot.

Sabine Mannel, ervaren grafisch vormgever, heeft vanaf het begin meegedacht over de vormgeving van de tentoonstelling. Het idee was om een kleine winkeltjes te maken om de sfeer van vroeger te creëren. Een lastige klus om dat elke keer kleine hoeveelheden materiaal beschikbaar kwamen.

Er zijn tot wel zes bakkers geweest in Kolhorn, een aantal kruideniers, een schoenenzaak, een snoepwinkeltje, een potten en pannenwinkel, een fietsenwinkel, een schilderswinkel, een groenteboer en slagers. 

De middenstand verdween in de jaren zestig van de vorige eeuw door de opkomst van de supermarkt.

(Video: Joop Luten)

Avatar foto
Joop Luten was enkele jaren als vrijwilliger actief voor de redactie van Noordkop Centraal. Joop maakte nieuwsvideo's en richtte zich daarnaast op politiek en cultuur. Samen met Rutger Jan Bredewold maakte hij de kunstserie 'Zien wat je bekijkt' voor Noordkop Centraal TV.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: