De monumenten van Schagen

SCHAGEN – Voorafgaand aan Monumentendag geeft kunsthistorica Dorien Tamis een lezing over de monumenten Schagen donderdag 8 september om 20.00 uur in de biblitoheek aan de Torenstraat 1A in Schagen.

Mooi of markant, dat is lang niet het enige wat de monumentenstatus zegt over een gebouw. Sommige monumenten lijken het aanzien nauwelijks waard en zijn vervallen of vuil. En hoeveel passanten zullen van Slot Schagen niet meer hebben verwacht dan alleen de twee hoektorens die nog binnen de slotgracht overeind staan.

Ook monumenten die minder tot de verbeelding spreken vertellen veel over de geschiedenis van een plaats of streek. Sterker nog, voor wie de overblijfselen van het verleden weet te `lezen` is er niet alleen veel te leren van datgene wat wel bewaard is, maar juist ook van wat verdwenen is.

Van de stolpboerderij op de Avendorper terp tot Cultuurhuis Markt 18, van de achttiende eeuwse huizenrij aan de noordzijde van de Loet tot de Transformatorbunker is goed te volgen hoe het de inwoners van het stadje in de loop der tijd verging en wat zij belangrijk of bijzonder vonden.

Kaarten zijn voor € 3,50 te koop aan de balie van de bibliotheek of te reserveren via de site www.kopgroepbibliotheken.nl.

Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: