Datacenters slurpen steeds meer stroom

HOLLANDS KROON – Datacenters slurpen steeds meer stroom van een overbelast net.

Dagblad De Telegraaf heeft cijfers opgevraagd bij het CBS en netbeheerders TenneT en Liander. Daaruit blijkt dat vanaf 2017  het stroomverbruik van datacentra jaarlijks gemiddeld met zo’n vijf procent stijgt.

Momenteel verbruiken ze net zo veel stroom als 1,8 miljoen huishoudens. Waar de datacenters in 2017 nog 1652 GWh (gigawattuur) verbruikten, is dat in 2023 naar schatting al 4500 GWh.

In Nederland staan 6500 kleine datacenters, 192 middelgrote en 3 zogeheten hyperscales, die groter zijn dan 10.000 vierkante meter en meer dan 10.000 servers hebben. Twee daarvan staan in Wieringermeer en de derde, van Google, in De Eemshaven in Groningen. Op beide locaties zijn uitbreidingsplannen. Zo is een derde op komst in de Wieringermeer.

Techexpert Danny Mekić zegt in de krant dat hij niet negatief staat ten opzichte van de datacenters in ons land: “Ze zijn ook nodig en brengen veel voordelen”.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
5 antwoorden
 1. Elektoman
  Elektoman zegt:

  Misschien een idee om twee kerncentrales bij Oude Zeug neer te zetten. 1 Voor de datacenters en de kassen en 1 voor de huizen en bedrijven in de Noordkop.
  Dit neemt ongeveer 60 voetbalvelden ruimte in beslag en dan kunnen al die 100 megawindmolens weg.

 2. J
  J zegt:

  Politiek bestaat uit machtsmisbruik, eigen schaapjes op het droge brengen en liegen en bedriegen, ook de lokale politiek doet net zo hard mee, of niet burgemeester van Kampen?

 3. Firma Listenbedrog
  Firma Listenbedrog zegt:

  Voordelen , nou deel ze met ons ?
  Ze belemmeren de groei van Nederland .
  Verbruiken giga veel schoon drinkwater en veel meer stroom dan vooraf genoend werd.

  Leugens en bedrog.
  Its all about the money ! Not for mankind !

 4. Joost Busse
  Joost Busse zegt:

  Goh dat was nog niet bekend
  Wel bij de inwoners , maar de heren en dames in de politiek hebben even niet opgelet.
  Zijn ze echt zo dom, of juist slim ?
  Compleet onwetend zijn en doen en dan ook nog een fix salaris vangen. En de nodige steekpenningen ? De wetenschap is te koop ! Dat blijkt maar weer !

Reacties zijn gesloten.