Column: Winkelcentrum Waldervaart is een flop geworden

Er ligt weer een stedenbouwkundig plan en ik dacht dat we met de verbouwing van de VOMAR de stedenbouwkundige vernieuwing wel hebben gehad. De teleurstelling is nu al groot want er zou een nieuw winkelcentrum komen, maar dat is er niet gebeurd. Bij een verbouwde supermarkt is het gebleven. Geen drogist, geen kapper en geen kledingzaak. Het idee van een winkelcentrum is duidelijk een flop geworden. Projectontwikkelaar Hoorden Vastgoed B.V,. heeft menigeen voor het lapje gehouden. 

Het nieuwe stedenbouwkundigplan is slechts bedoeld om voor de projectontwikkelaar, eigenaar van de supermarkt, de weg vrij te maken voor zijn volgende ambitie: appartementen bouwen.  Aan de ene kant is het natuurlijk goed nieuws voor woningzoekenden, maar aan de andere kant is het slecht nieuws voor hen die het een beetje hebben gehad met de appartementendiarree in Schagen en liever huizen zien met een tuintje.

Maar goed, er komen dus appartementen aan de noordkant van het centrumgebied, waarvan in het ene 53 en in het tweede 75 appartementen. Totaal 128. Hiervan zijn slechts 45 sociale huurwoningen. Ook dit is teleurstellend te noemen omdat het zo niet opschiet met het inkorten van de wachtlijst. Het hadden er natuurlijk 90 moeten zijn. De meeste appartementen zijn koopwoningen; 63 middelduur en 20 duur.

Discussie gaat nu alleen over de vraag hoe die wooncomplexen neergezet moeten worden. Als halfopen blokken of als objecten in een groene parkachtige omgeving. Dat levert de vraag op wie het gras gaat maaien en waar de bewoners hun wagen kunnen parkeren.

Opmerkelijk is dat in complexen in de plint (begane grond laag) ruimte gereserveerd is voor kleinschalige maatschappelijke functies. Aan wat moeten we denken? De kruidendokter, pottenbakker of een fysiotherapeut?

De echte discussie moet gaan over de hoogte van de woongebouwen en het effect op de bezonning van de woningen tegenover het centrumgebied. Hierover wordt geen woord gezegd in het vernieuwde plan.

Tot het plan rekent de gemeente ook het Kindcentrum als alternatief voor de scholen die er zijn. De schoolbesturen die dit centrum zouden moeten optuigen, lijken geen haast te maken. Blijkbaar ontbreekt het aan middelen en is het moeilijk om samen te werken. Een nieuwe sportzaal lijkt betere papieren te hebben, maar om te zeggen dat die sportzaal al bijdragen aan de fraaiheid en gezelligheid van het centrumgebied gaat mij te ver.

Het stedenbouwkundig plan is zeer teleurstellend omdat het leidt tot meer verstening ondank de mooie woorden in het plan over ‘het versterken van de aanwezige groenstructuur, het vergroten van de biodiversiteit en verrijking met een gevarieerd bomenpallet.’ Langs de Waldervaart komen enkele hoogteaccenten van 5 en 6 bouwlagen om de postzegel, want zo klein is het centrum, nog verder te ‘verdichten.’

De werkelijkheid is dat veel bomen zullen sneuvelen voor de appartementencomplexen die op hun beurt niet de uitstraling hebben van een groene oase. De woningen zijn hard nodig, maar zeg dan de waarheid. Het wordt er qua leefbaarheid niet beter op: meer woningen betekent meer autoverkeer, meer lawaai en meer fijnstof.

Eugeen Hoekstra

 

 

 


Publicatiedatum: 4 november 2021
Categorie: Column
Aantal views: 1822
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
5 antwoorden
 1. Lodewijk
  Lodewijk zegt:

  Zou daar graag een woning huren. Winkelde bij de winkels die daar waren, maar als te weinig mensen dat doen dan kunnen ze er niet van bestaan. Dingen veranderen nu eenmaal. Uit het Makado zijn ook winkels verdwenen.

 2. Johan de Vet
  Johan de Vet zegt:

  Over het winkelcentrum Waldervaart moeten we het niet hebben. Dat is gewoon goed opgeknapt en het is een mooie supermarkt geworden. Alle zaken die er gezeten hebben zijn behalve de kapper en bloemist van ellende gestopt. De kapper is niet teruggekomen en de bloemist is er nog.

  Ik weet niet wie de ontwikkelaar van de nieuwe appartementen wordt, maar wanneer het Hoorne Vastgoed (de eigenaar van de Vomars), dan zou ik daar geen probleem mee hebben.

  Ik zal alleen wel als ik de gemeente was, eisen dat er onder de gebouwen parkeerkelders komen. Zoals het plan er nu ligt wordt het een betonnen oase, wat niet de bedoeling kan zijn.

  Ik zie meer in sociale koopwoningen dan in sociale huurwoniingen. Een koper heeft meer hart voor het pand dan een huurder.

 3. Frans Diederik
  Frans Diederik zegt:

  Azijn gaat verkalking tegen.. We zijn als buurtbewoners al een tijd bezig met dit plan, maar de laatste versie hebben wij nog niet gezien. We zouden van alles op de hoogte worden gehouden, maar blijkbaar is niet vastgelegd wanneer… Ik houd liever de jaren ’70 scholen tegenover me dan grote blokken steen met een heleboel extra auto’s.

Reacties zijn gesloten.