Column: Schagen Oost een fabel?

Wethouder Kruijer weet het zeker. De geplande 1100 tot 1500 woningen komen er in Schagen-Oost. Blijkbaar heeft hij een apart lijntje met de provincie die hem heeft ingefluisterd dat het goedkomt met zijn bouwplannen. De werkelijke reden is van bureaucratische aard: het voorkeursecht op de percelen loopt af, tenzij de gemeente met een plan komt. Dat plan is er nu. Maar om bewoners uit te nodigen om naar die plattegrond met vlekken te kijken is vergezocht. Wekt de gemeenten hierdoor niet verwachtingen die ze misschien niet kan waarmaken? De provincie wil niet dat in Oost  gebouwd wordt. 

Tenzij, ja tenzij, de gemeente de provincie weet te overtuigen dat Schagen na Muggenburg nergens anders kan bouwen en dus komt Oost uit de hoge hoed getoverd. Maar waarom zou de provincie niet gemeentebreed kijken. Dan doemen zich andere bouwlocaties op zoals Warmenhuizen-Oost. Ik beschouw Warmenhuizen met zijn winkels, scholen en zorg- en sportvoorzieningen als de tweede woonplaats na Schagen.

Het is niet verkeerd als de politiek meer oog heeft voor de dorpen en wat minder voor de stad Schagen. Het stedelijk denken op het gemeentehuis overheerst mij teveel en dat gaat ten koste van de dorpen.

Terwijl de provincie nog geen toegeving heeft gedaan, een Azc voor vijf jaar is afgewezen waarmee gezegd wordt dat het gebied ongerept moet blijven zoals het nu is, trekt de wethouder zich hier niets van aan en organiseert maar liefst twee bijeenkomsten voor belangstellende burgers die lekker worden gemaakt met bouwplannen waarvan afgevraagd mag worden of zij gerealiseerd zullen worden. Maar Kruijer is optimistisch en denkt dat de provincie door de knieën zal gaan, want er is woningnood.

Opzienbarend is ook zijn mededeling dat er geen 1100 maar 1500 huizen zullen komen. Van het idee om een woonlandschap te laten verrijzen, lijkt op deze manier weinig terecht te komen. Het zou mij niet verbazen als er veel hoogbouw komt om zo de woningnood te lijf te gaan.

De slingerende Snevert, naar mijn mening een uniek stukje weg, dat zijn authenticiteit ontleent aan de aanwezigheid van groene weilanden en aan een weids uitzicht  dat verder gaat dan het oog reikt. Straks is dit weggetje onderdeel geworden van een verstedelijkt gebied met woningen binnen oogopslag. Weg uitzicht.

Opmerkelijk is dat ambtenaren spreken over ‘groene longen’ als ze bedoelen de volkstuinen, de hondenclub, het crematorium en de natuurijsbaan van De Magnusrijders. Ik vind dit ongelooflijk en bevestigt mijn vermoeden dat van het zogeheten ‘woonlandschap’ weinig terecht komt. ‘Groene longen’ moeten blijkbaar het groene karakter van de nieuwe woonwijk redden.

Interessant zijn de hoogspanningskabels die boven Oost hangen. Het plan zou aangeven dat hieronder geen woningen zijn gepland. Dit is een verstandig besluit. De magneetvelden worden sterker als de hoogspanning wordt opgevoerd bijvoorbeeld doordat de vraag naar stroom toeneemt. Dit laatste is nu al het geval. De Omgevingswet hanteert een herijkt voorzorgbeleid. In ieder geval nodigt de hoogspanningslijnen het niet uit om hieronder te recreëren.

Schagen Oost geniet de status van BPL, Bijzonder Provinciaal Landschap. Officieel is er nog steeds geen toestemming vanuit Haarlem om hier daadwerkelijk te gaan bouwen. Maar wethouder Kruijer heeft goede hoop dat er vanuit het provinciehuis spoedig groen licht komt, liet hij doorschemeren tijdens de bijeenkomst in Vonk. De wethouder loopt het risico een blauwtje te lopen. Voorlopig gebeurt er hier niets want eerst komt Muggenburg-Zuid aan de beurt.

Eugeen Hoekstra

 


Publicatiedatum: 7 februari 2024
Categorie: Column
Aantal views: 228
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):