Column: Schagen kleurt roder en roder

De GGD meldt dat het aantal  besmettingen in Noord-Holland-Noord  sneller stijgt dan het landelijk gemiddelde. Het landelijk gemiddeld aantal besmettingen was afgelopen week 319 per 100.000 inwoners. Noord-Holland Noord staat met een score van 228 besmettingen per 100.000 inwoners nog in de middenmoot, maar het is de vraag hoelang dit nog zo blijft. Zo telt Limburg-Noord maar liefst 573 besmettingen per 100.000 inwoners.

Terug van weggeweest. Of niet, het virus was en is nog steeds onder ons. Het aantal besmettingen loopt weer op en de regering heeft maatregelen genomen. Waarschijnlijk komen er op 12 november strengere maatregelen. Verontrustend is het gegeven dat steeds meer gevaccineerde ouderen in het ziekenhuis belanden. Dit betekent waarschijnlijk dat de inentingen bij sommigen een korte werkingsduur hebben. De derde prik is in aantocht, maar dit gaat nog wel even duren.

In de gemeente Schagen stond de teller van het aantal besmettingen op 5 oktober op 5.245 en op 5 november op 5.608. Dit is een toename van 363.  De grootste stijging vond op 1 november plaats met 24 positieve test en op 3 november met 16. West-Friesland gaat aan kop als het gaat om het stijgend aantal coronabesmettingen over de afgelopen twee weken. Enkhuizen is zwaar getroffen met drie overleden inwoners. In West-Friesland werden afgelopen week 345 nieuwe gevallen van corona geregistreerd.

In het NHD stond een artikel over mensen die zich niet willen laten inenten. Eén van hen is Marieke Pannekeet (66). Ze haalt de prik onder protest. ,,Ik had het gevoel dat je vergiftigd zou worden. Maar nu denk ik: als de halve wereld gevaccineerd is, wie ben ik dan om het niet te doen. Ik voel de maatschappelijke druk. En ik realiseer me dat je goed ziek kan worden van corona. Mijn man en ik leven nogal afgezonderd. Als een van ons ziek wordt, steken we elkaar aan. En wie gaat ons dan helpen?’’ Voor de QR-code doet ze het niet. ,,Ik ga niet op reis of uit eten of naar het café. Wat heb ik daar te zoeken.’’

Twijfelaars halen het coronavaccin nu toch maar: ’Ik had het gevoel dat je vergiftigd zou worden. Maar nu denk ik: als de halve wereld gevaccineerd is, wie ben ik dan om het niet te doen’. Die zich niet willen prikken om dit soort redenen zijn onnozelaars. Doe het niet voor jezelf, doe het dan voor je oma of de leuke buurman.

Het aantal IC-plekken in Nederland is relatief laag, ten opzichte van andere EU-landen. De reden is dat Nederland geen lege bedden wil financieren. Daarnaast is er nog een reden. In Nederland ligt de nadruk op de kwaliteit van leven, en niet op het zo lang mogelijk rekken van de levensduur van iedere patiënt. Of anders gezegd: Is de kans op herstel klein, dan wordt er eerder gekozen voor palliatieve zorg, dus het verlichten van pijn, op een andere locatie.

Hallo, wacht even, door het aantal IC-bedden laag te houden kan er minder geopereerd worden als er een cisis uitbreekt! De Hartstichting vindt het uitstellen van de zorg voor hart- en vaatpatiënten onacceptabel. De Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT) spreekt over bijna 4000 patiënten, die sinds de uitbraak van de coronapandemie geen behandeling hebben ontvangen. Voor veel hart- en vaatziekten geldt: hoe eerder klachten worden opgespoord en behandeld, hoe beter de kwaliteit van leven”, zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting.

Wat we zien is dat de gezondheidszorg in Nederland helemaal niet zo goed is georganiseerd zoals altijd beweerd wordt. Dient zich een crisis aan dan is een zorginfarct niet ver weg. We vallen met ons allen flink door de mand.

Eugeen Hoekstra


Publicatiedatum: 6 november 2021
Categorie: Column
Aantal views: 352
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
  1. Natuurlijk Schagen
    Natuurlijk Schagen zegt:

    Ik ben tegenwoordig bang om zelfs naar de wekelijkse markt te gaan. Ik weet dat een van de Boa’s die daar wekelijks deel van uitmaakt is, er trots op om niet gevaccineerd te zijn. Je zult toch worden aangesproken door deze Boa. Laatst was deze boa op de foto gezet waarbij meerdere mensen binnen de 1,5 meter stonden.
    De gemeente huurt deze boa’s en je mag toch verwachten dat zij allen gevaccineerd.
    Geen wonder dat deze corona cijfers stijgen ook in Schagen.

Reacties zijn gesloten.