Column: Waarom moeten we die 9% extra Ozb blijven betalen?

Scouting moet nog een wintertje doorbrengen in hun lek clubgebouw omdat de gemeenteraad een nieuw gebouw te duur vindt (4 ton) in relatie tot het aantal leden (65). Dezelfde raad keurde eerder een bedrag van 3,5 miljoen euro goed voor de sportcarrousel van verenigingen met een ledenaantal dat niet onder doet voor de scoutingclub. Bizar? Het is nog erger. We betalen sinds 2016 9% extra Ozb om de sport overeind te houden. Het is het Schagens’ kwartje’ van Kok.

Intussen wordt op Groenoord al weer gedacht aan een multifunctioneel clubgebouw annex kinderopvang. Het is niet de bedoeling dat de gemeente er geld insteekt. Ik hoor het u zeggen. Hoeveel betalende leden hebben de voetbal, handbal en hockey bij elkaar? Respectievelijk 995, 107 en 169. Totaal 1271 leden. Deel dan de 3,6 miljoen euro op dit aantal leden. Bent u al van uw stoel gevallen?

De gemeente zegt dat sportvoorzieningen bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van de inwoners. Voor de gemeente is het belangrijk sportvoorzieningen in stand te houden. Niets op aan te merken. We gaan terug naar het accommodatiebeleid van de gemeente in 2015. Wat stond daarin over de verhuizing naar Groenoord? Niets. Het was toen nog niet aan de orde. De fusie van de twee voetbalclubs heeft de verhuizing in gang gezet. Intussen daalt het aantal leden en niemand stelt de vraag of het nog verantwoord is om zoveel gemeenschapsgeld te investeren in sportaccommodaties.

Kerken sluiten hun deuren omdat het aantal leden onder een minimum is gezakt. Banken sluiten hun vestigingen omdat het aantal klanten dat langs komt is gedaald. De beweegbare brug komt er niet omdat het aantal passerende boten met mast te klein is om de kosten te rechtvaardigen. Kortom, er is een grens om te zeggen kom je eronder dan houdt het op.

Inwoners in Schagen betalen 9 % extra Ozb om de (sport)voorzieningen overeind te houden die anders zouden zijn opgeheven. Normen van landelijke sportbonden voor sportaccommodaties zijn leidend in de ogen van het gemeentebestuur. Ze blijken peperduur te zijn. Zeker voor een kleine gemeente als Schagen. Trouwens, wat is er mis mee dat bij een tekort aan veldcapaciteit de sportvereniging gebruik maakt van de dichtstbijzijnde geschikte sportlocatie?

Sportverenigingen hebben een paar jaar moeten bijdragen aan het solidariteitsfonds om de buitensportaccommodaties in stand te houden. Slot van het liedje is dat de bijdragen werden gestopt omdat ‘vooral verenigingen die in ledental achteruit zijn gegaan het zwaar krijgen.’ Het is een politieke beslissing om te zorgen dat elke dorp zijn voetbalclub houdt en zijn tennisclub en noem maar op.  Maar intussen is de bank verdwenen, de post en de bakker. En heeft niet elk dorp een zwembad.

Hoe erg is het om sportvoorzieningen meer regionaal te bekijken? Niet elk dorp heeft een sporthal, maar elke inwoner moet wel onder redelijk voorwaarden toegang hebben tot zo’n voorziening. Hoe erg is het dan om een stukje te moeten fietsen om bij een sportvoorziening te komen? Sport is vooral fitness geworden, bewegen is goed voor je gezondheid. Steeds meer mensen sporten niet in georganiseerd verband maar doen dit individueel al dan niet in een sportschool. Sportservice is de aanjager van de breedtesport. De bevolking vergrijst en dit betekent dat de sportconsumptie verandert.

Exploitatie en beheer van maatschappelijk vastgoed is een primaire verantwoordelijkheid van inwoners, verenigingen en instellingen, schrijft het college. Helemaal eens, maar als de lasten wel erg gaan drukken op de financiën van de gemeente, dan gaat er iets niet goed. Vooral ook omdat we sinds 1 januari 2016 met z’n allen netto 9% extra Ozb betalen om (sport)clubs met buitenvelden en clubgebouwen te stutten met ledentallen die nauwelijks iets voorstellen.

Eugeen Hoekstra


Publicatiedatum: 22 juli 2021
Categorie: Column
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: