Column: Spoedplan voor 2.000 woningen in Schagen

Op 1 oktober 2020 is Lex Brans door de provincie aangesteld om de rol van bouwambassadeur te vervullen. Brans zegt dat er momenteel met Schagen een investerings- en faseringsstrategie wordt opgesteld voor woningbouw op verschillende locaties, waaronder binnen bebouwd gebied. Op die manier wordt gestreefd naar prioritering van mogelijk zo’n 2.000 woningen in Schagen.

Goed nieuws? Dit aantal is op zich zelf niet nieuw. Schagen beschikt over een overzicht van bouwlocaties en bouwplannen. Veel is dus al bekend. Locaties ook. Muggenburg-Zuid is bijvoorbeeld goed voor 800-1000 woningen.

Nieuw is de samenwerking met de provincie en nieuw is dat er snel duidelijkheid komt over waar de huizen mogen komen. Geen gekibbel meer tussen deze twee overheden over locaties. Als Brans met zijn advies komt, dan is er een mijlpaal bereikt. Maar denk nu niet dat die woningen er meteen zijn. Tussen het plan en realisering zit ettelijke jaren.

Brans is inmiddels een jaar aan de slag als bouwambassadeur. Bouwen, bouwen en nog eens bouwen is het parool. Wordt het wat met de komst van Brans? Het lijkt er wel op. Brans zegt dat hij met de gemeente Schagen samenwerkt in het kader van de ontwikkelvisie Schagen. Deze visie betreft de stad Schagen en niet de dorpen. Hiervoor komen aparte visies, meldt het college van B&W. De visie voor de stad betreft woningbouw in het gebied ten oosten van de N241.

Er zit wel een addertje onder het gras. Dat addertje heet Liander. Het stroomnet zit aan zijn max en dit kan gevolgen hebben voor bouwplannen van enige omvang. Vooral Alkmaar maakt zich bijzonder boos. In de gehele Kanaalzone in de Kaasstad worden ruim 12.000 nieuwe woningen voorzien, waarvan zo’n 7.000 voor 2030. De VVD daar is  goed geschrokken. Op dit moment gebruiken grote bedrijven 24 uur volle bak stroom.  De gemeente gaat vragen of bedrijven afstand willen doen van het gebruik van de grote hoeveelheden stroom. Wat een treurigheid.

De focus van de provincie ligt op de projecten en gemeenten waarmee 80 procent van de noodzakelijke productie kan worden gehaald. Als in Noord-Holland Noord Alkmaar, Hoorn, Heerhugowaard en Schagen goed op de rit staan, kan in de woningbehoefte van Noord-Holland Noord worden voorzien.

Maar er ligt nog een vraag. Welke groepen krijgen prioriteit? Er moeten heel veel woningen worden gebouwd voor ouderen en jongeren. De koepels ActiZ, Aedes, VNG en de ministeries van BKZ en VWS hebben de handen ineen geslagen om de komende vijf jaar onder meer zo’n 60.000 woningen voor (toekomstige) ouderen beschikbaar te maken via bouw en toewijzing.

Schagen laat de keuzes over aan de projectontwikkelaars en dit betekent dat de meeste bouwplannen ‘gemengd’ zijn; dit wel zeggen van alles wat: een beetje voor huurders, een beetje meer voor kopers, een beetje voor starters en een klein beetje voor ouderen. Met het ‘gemengd’ bouwen is niets mis, maar het is van alles een beetje. Zo schiet het niet op.

Eugeen Hoekstra


Publicatiedatum: 8 december 2021
Categorie: Column
Aantal views: 481
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):