Column: Splijt Petten?

Er is veel aan de hand in Petten. Het heeft alles te maken met de crisisopvang van asielzoekers. De burgemeester wil de opvang overdoen aan het COA, terwijl er veel onrust is onder de hier opgevangen asielzoekers die zich rot vervelen en werk willen doen. De burgemeester zegt dat ze hier niets aan kan doen, maar dat wordt zo niet verstaan en sommigen gaan in hongerstaking.

Dit laatste wordt niet begrepen door een deel van de Pettenaren dat vindt dat de asielzoekers dankbaar moeten zijn met de opvang en zich gedeisd moeten houden. Andere Pettenaren zijn begaan met het lot van de vluchtelingen en helpen hen met raad en daad. Kortom, de gevoelens verschillen enorm in het dorp en kunnen flink oplopen.

Intussen is al een tijd een werkgroep actief die deze bezorgdheid deelt en heeft een enquête uitgevoerd onder de plaatselijke bevolking. Op 10 juli was er een goed bezochte vergadering omdat iedereen welkom was. De initiatiefnemers legden nog eens uit wat hun bezwaren zijn tegen het plan om de opvang over te dragen aan het COA en de opvang met vijf jaar te verlengen. Toen werd ook het idee geopperd om een juridisch collectief te vormen. Dat schijnt goed gelukt te zijn. Maar waarom al die drukte?

Petten moet mee in de vaart der volkeren en dat gaat niet met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan het roer. Je moet er niet raar van opkijken dat van de opvang een overloop wordt van het Azc in Ter Apel. In Petten zijn het hoofdzakelijk gezinnen die in de opvang zitten, maar als het COA de baas wordt kan de populatie van de opvang er heel anders uit gaan zien.

Veiligheid is een groot issue geworden voor de Pettenaren.  Zij zijn niet tegen de opvang van asielzoekers; ze zeggen dat de bestaande opvang prima verloopt en er weinig signalen zijn die angst opwekken. De nieuwe plannen kunnen hierin verandering brengen. Op 5 juli heeft Veldman de resultaten van haar onderzoek overhandigd aan burgemeester Van Kampen.

Het verschil tussen een crisisnoodopvanglocatie en een noodopvanglocatie zit voornamelijk in het beheer. De crisisnoodopvanglocaties worden op dit moment beheerd door de gemeenten en veiligheidsregio’s. Noodopvanglocaties vallen onder de volledige verantwoordelijkheid van het autonome COA.

Hoe hangt de vlag er nu bij? Voor het in gebruik nemen van de crisisnoodopvang was een gedoogbeschikking afgegeven wegens strijdig gebruik van het bestemmingsplan. Deze gedoogbeschikking loopt tot 1 juli 2023. In verband met het verzoek van het COA om de opvanglocatie langer open te houden, is deze verlengd tot 1 januari 2024. Dit geeft het COA de tijd om alle vraagstukken met betrekking tot een mogelijke overname op een rijtje te zetten.

Na de zomer komt er een soort evaluatiegesprek met de dorpsraad, waarin onder meer wordt besproken hoe de opvang de afgelopen periode is verlopen en welke aandachtspunten er zijn. Ook heeft de gemeente toegezegd de ingebrachte aandachtspunten van de dorpsraad en inwoners mee te nemen in de besluitvorming.

Wat zijn die punten dan?  De samenstelling van de groep, de verhouding tussen inwoners en aantal vluchtelingen, veiligheid en de druk op voorzieningen als onderwijs en de medische zorg. Dit laatste is niet onbelangrijk. Het COA moet hiervoor zorgen want de huisartsenpraktijk gaat over een tijdje Petten verlaten.

De huidige opvang is er gekomen en het blijkt allemaal mee te vallen. Petten wikt maar de burgemeester beschikt.

Eugeen Hoekstra

 


Publicatiedatum: 22 september 2023
Categorie: Column
Aantal views: 476
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
3 antwoorden
 1. Johan de Vet
  Johan de Vet zegt:

  Je moet er goed voor waken dat Petten geen Berberbelt begint te worden. Allemaal onuitzetbare kansloze asieleisers. Petten is immers een eiland op zich dat heel slecht met het OV te bereiken is. Dat brengt het COA in de verleiding om het gajes te dumpen om zo de grote steden met de roomblanke elite te ontzien.

 2. Pettemer.
  Pettemer. zegt:

  Zowel de column en het onlangs verschenen artikel in Noordkop Centraal geven een genuanceerd beeld. Goed gedaan. Als velen nu ook eens proberen minder zwart-wit te reageren dan zal blijken dat met blijvend overleggen Petten een voorbeeld kan zijn hoe we hier gemeenschappelijk uit kunnen komen!

 3. Bert
  Bert zegt:

  Splijt zeker. De asielzoekers en heel Petten hebben nooit op één lijn gelegen en dat komt nooit meer goed ook. In Ter Apel gaan ook veel dingen fout. Petten is een fractie daarvan. Kinderen die niet meer bij de Spar willen werken zegt toch al genoeg lijkt mij….

Reacties zijn gesloten.