Column: Schagen zit nu zonder dierenasiel

Schagen met zijn ruim 46 duizend mensen zit zonder dierenasiel. Ongehoord natuurlijk. Op 31 december sluit het Dierenopvangcentrum in Tuitjenhorn zijn deuren. Al jaren geleden aangegeven. Het pand staat op instorten. Het is einde oefening en het door de wethouder beloofde regionale dierenopvangcentrum is in geen velden of wegen te bekennen.

Wie een hondje of een poes wil uitzoeken, komt voor een vast deur te staan. Wie een dier wil aanbrengen of afstaan omdat het niet anders kan, stuit op een leegstaand asiel. Een gewond dier in de berm, de dierenambulance is ook gestopt. Onze volksvertegenwoordigers hoor je er niet over. Voor een hond of een kat moet je naar het asiel in Purmerend en IJmuiden. Zo komt er een einde aan de dierenbescherming in Schagen en Hollands Kroon.

Vanuit Wieringerwerf gezien is het gauw 50 kilometer reizen heen en 50 kilometer terug. De wethouders in Schagen en Hollands Kroon hebben dit vacuüm laten ontstaan door een afwachtende houding aan te nemen. Er had natuurlijk een plan B moeten zijn in afwachting van een nieuw dierenasiel in de regio. Dit laatste zal nog wel even duren.

Zoals gezegd stopt ook het dierenvervoer hier. Dit komt nu in handen van Dierenzorg Zaanstreek. In een persbericht zegt Letty Stronk, directeur van het asiel in Tuitjenhorn, dat de toekomst het moet uitwijzen, of het verstandig is het dierenvervoer uit te besteden aan de Zaanstreek. Die heeft weinig op met onze regio.

Er is geen oplossing voor de opvang van dieren in het wild zoals vogels en egels. Ze hoopt dat ze terecht kunnen bij wildopvang de Bonte Piet in Midwoud en bij vogelasiel De Paddenstoel in Den Helder. Goede afspraken zijn er kennelijk niet gemaakt.

Stronk laat ook weten dat ze blij is dat de Dierenbescherming ‘de dienstverlener’ wordt voor de gemeente Schagen. Dit lijkt mij een misvatting omdat de Dierenbescherming al lang geleden afscheid heeft genomen van onze regio. De Dierenbescherming zetelt ergens in een groot gebouw en gedraagt zich als een consumentenorganisatie met diervriendelijke tips, keurmerken en labels.

Het pand aan de Ambachtsdijk is in 1985 aangekocht. Vanaf 2004 zijn gemeenten al aan het onderhandelen en aan het zoeken naar een locatie voor een nieuw regionaal opvangcentrum. “Dat is er nog steeds niet”, zegt Lettie Stronk van de dierenopvang Tuitjenhorn tegen NH nieuws. “Het is heel jammer dat het zo lang moet duren.” Slot van het liedje is dat er op 1 januari helemaal geen dierenasiel meer is in onze regio.

De opvang van(zwerf)dieren is een wettelijke taak is van elke gemeente. Ook van Schagen en Hollands Kroon. De gemeenten in Noord-Holland Noord zijn al ruim vijftien jaar bezig met nieuwbouwplannen. Zo zou er een nieuw opvangcentrum komen aan de Kogendijk bij Bergen. Deze optie verdween. De gemeentebesturen krijgen vervolgens een nieuw voorstel voorgelegd. Dat zou de eindfase moeten zijn en kan de bouw eindelijk beginnen.” Niet dus. Zelfs de locatie waar het nieuwe dierenopvangcentrum moet komen is niet bekend.

Het is een diep treurige zaak dat we moeten constateren dat de nieuwbouw niet klaar is en dat Schagen en Hollands Kroon voor langere tijd zonder asiel zitten. Je mag je afvragen of de verantwoordelijke wethouders hun wettelijke taak (lees: het opvangen en verzorgen van dieren) adequaat kunnen uitvoeren zonder een asiel in de buurt. Wethouders die de wet niet naleven, dat is toch onaanvaardbaar.

Eugeen Hoekstra

 


Publicatiedatum: 24 december 2021
Categorie: Column
Aantal views: 545
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):