Column: ‘Ik leg uw bouwplan op de stapel’

Drie jaar moeten wachten op de gemeente om verder te kunnen gaan met het bouwplan. In Waarland horen particuliere bouwers (gewone burgers dus) van de gemeente dat de tweede fase niet in procedure wordt genomen. Blijkbaar niet belangrijk genoeg. Voor nieuwe plannen is geen tijd. Sorry, we hebben het personeel er niet voor. Dit kan toch niet waar zijn? Er is woningnood. Elke nieuwe woning telt. Bouwend Waarland wil dolgraag beginnen met het bouwplan Adamsland. Goed voor veertig tot vijftig nieuwbouwwoningen.

Niemand in de buurt heeft bezwaar gemaakt. Fase een is succesvol verlopen en dus is fase twee aan de beurt. Maar nee, de gemeente heeft het bouwplan op de stapel gelegd. De  drie initiatiefnemers staan te popelen, maar worden getraineerd door de gemeente. Er staan Waarlandse aannemers klaar om met de bouw te beginnen, zegt projectmanager John Dekker in het NHD.

Ze snappen er niets van. Heel veel voorwerk kunnen ze zelf doen. Dat scheelt de ambtenaren veel tijd. Ze hoeven alleen nog maar hun handtekening te zetten. Wethouder Simco Kruijer is niet overtuigd en wil er eerst over praten. Ik heb geen idee of dit al is gebeurd. De pijn zit bij de wethouder in wat anders: personeelstekort. Hij heeft medewerkers nodig die van toeten noch blazen weten. Die zijn er onvoldoende en dus moet hij gaan selecteren: welk plan wel en welk plan voorlopig niet.

Zijn verhaal is anders. In de krant bezigt hij termen als ambitie, op de rem trappen, lopende projecten afronden en opnieuw beginnen. De ambitie is om in totaal 1.600 nieuwe woningen te bouwen tijdens de bestuursperiode die eindigt in maart 2026. Dan zijn er weer verkiezingen en komt er een nieuwe wethouder. Kruijer weet dat het bewuste bouwplan in Waarland kansrijk is en dan past het niet om het op de stapel te leggen voor zijn opvolger.

Hij zegt dat er keuzes gemaakt moeten worden, omdat zijn team van projectleiders, stedenbouwkundigen en andere voorbereiders niet alles tegelijkertijd kunnen doen.  Maar wat als de bouwers in spé met zijn medewerkers en projectleider en aannemer alles willen doen om het plan all-in aan te leveren op het gemeentehuis? Dan kan het toch niet zo zijn dat dit aanbod wordt afgewezen. De kans is echter groot dat dit laatste toch gebeurt, omdat de lijst met projecten vaststaat.

Voormalig wethouder Jelle Beemsterboer sprak enthousiast over initiatief van burgers om in eigen beheer (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) huizen te bouwen. Hij presenteerde een document waarin de kaders staan die de gemeente hanteert voor dit doel. Titel: Hoe kunnen we correct en adequaat omgaan met CPO initiatieven?’ Aanleiding was de in februari 2021 aangenomen motie door de raad om het college aan te zetten tot een actief beleid met betrekking tot collectieve bouwprojecten van inwoners.

Reden was de bouw van 10 woningen aan Den Gouden Hoeck in Burgerbrug. Het begon allemaal in de zomer van 2019. Toenmalig wethouder Jelle Beemsterboer kwam naar Burgerbrug om uitleg te geven over de mogelijkheden een CPO op te richten en zo te gaan bouwen.

Twee jaar later pas kon de groep toekomstige bewoners eindelijk met de architect om tafel. Ook hebben zij talloze keren moeten vergaderen met de gemeente. Alleen al het verkrijgen van de intentieverklaring, waarin de gemeente aangaf bereid te zijn aan ons de grond te verkopen, heeft heel veel tijd gekost. In juli  2023 kon eindelijk de eerste paal de grond in.

Ander voorbeeld is de bouw van 8  woningen aan de Lantmanstraat in Waarland. Een groep jongeren nam begin 2016 het initiatief om op de oude handbalvelden in Waarland eigen woningen te ontwikkelen. De eerste paal ging in februari 2018 de grond in. Dat is zeker geen slecht resultaat.

Maar nu komt er echt de klad in. Wethouder Kruijer houdt de boot af. In Waarland snappen ze er niets van. Er is toch een schreeuwend tekort aan woningen? Zeker in hun dorp staan er zat Waarlanders te springen om een huis te kopen of te huren. Dus waarom mogen John Dekker, Theo Wever en Maikel Gielens van Bouwend Waarland niet verder met fase 2 van de Waarlandse nieuwbouwwijk Adamsland?

De gemeente Schagen neemt het plan, na al bijna drie jaar wachten, nog steeds niet in procedure. Wiens frustratie is nu het grootst?

Eugeen Hoekstra


Publicatiedatum: 21 maart 2024
Categorie: Column
Aantal views: 249
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
2 antwoorden
 1. J
  J zegt:

  Alle ambtenaren hebben het te druk met eelt op hun reet kweken. Alles wayze moeten doen, doen ze juist niet. Ze voeren een ontmoedigingsbeleid tegen de burgers. Het maakt niet uit wat je indient, ze wijzen het af. Melden van illegale bouwwerken, ze handhaven niet, ze proberen overal onderuit te komen.

  Beantwoorden
 2. Peter
  Peter zegt:

  De gemeente Schagen heeft liever een projectontwikkelaar die dure koopwoningen bouwt. De grond kan dan duur verkocht worden en de gemeente Schagen krijgt een flinke premie voor de bouwvergunning en extra zakgeld van een grote rijke projectontwikkelaar. Dit speelt niet alleen in Waarland,maar in de hele gemeente Schagen. De Wooncompagnie gooit daarbij nog wat olie op het vuur door ieder jaar een deel van de huurwoningen te verkopen. Wel tellen ze deze woningen mee in hun woning collectie. Statushouders krijgen voorrang op de lang wachtende mensen die een sociale huurwoning nodig hebben. Als Nederlands statushouder mag je een woning niet weigeren omdat de gemeente Schagen dan van mening is dat je geen haast hebt met je woning en wordt je van de lijst met statushouders afgehaald. Statushouders van buitenlandse afkomst, vluchtelingen etc, weigeren een woning en blijven gewoon op de lijst staan, bovenaan. Dit werkt negatieve gevoelens op bij de langwachtende Nederlandse statushouders. Als statushouder kan je (als je in de gemeente Schagen bent ingeschreven) net zo goed een aanbod voor een woning in Den Helder krijgen. Bij niet accepteren,mag je blij zijn dat je nog onderaan de lijst komt te staan. De heer J.Beemsterboer heeft plannen genoeg gehad om te zien of er ergens iets van te maken was. Helaas heeft hij een beetje een rotzooitje achter gelaten op alle fronten en is vertrokken voordat het schip dreigde te zinken. De duur van zaken bij de gemeente Schagen heeft nog een reden
  Het ontmoedigingsbeleid. Dat er te weinig personeel is, klopt wel. Een hoop mensen die op het gemeentehuis werken, stoppen ermee. Deels door een onprettige werksfeer en deels omdat ze elders meer kunnen verdienen. Een volautomatisch ontmoedigingsbeleid is het resultaat. De bureaucratie is (vooral bij de gemeente Schagen) stroperig traag. Alles moet opde moeilijkste manier. De ambtenaren zitten naast elkaar,maar ze kunnen elkaar niet vinden. Als een burger een vraag heeft,moet die doorgespeeld worden naar meerdere werknemers van het gemeentehuis. Hierdoor komen mensen in de problemen. Ze zijn te laat met hun vraag of aanvraag. Niet door henzelf,maar door de trage ambtelijke molen. Belangrijke zaken worden op de lange baan geschoven waardoor het in sommige gevallen te laat is om een herziening aan te vragen of de looptijd van een probleem is verstreken. De constante wisseling van personeel,werkt ook tegen. Ipv zich in te lezen over lopende zaken,vragen ze of je je zaak niet opnieuw wilt indienen. Slechte zaak.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):