Column: Schagen tart minister Hugo de Jonge

Het lijkt erop dat de gemeente Schagen minister Hugo de Jonge wil tarten. Van vroeger kennen wij het begrip burgerlijke ongehoorzaamheid, de gemeente Schagen maakt furore door met gemeentelijke ongehoorzaamheid te dreigen. Wat is er aan de hand?

Het heeft alles te maken met het besluit in 2019 van de minister om de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp, traplift of een rolstoel los te koppelen van het inkomen van de patiënt. Het is een vast bedrag geworden van 19 euro per maand.

Eindelijk gerechtigheid voor patiënten die niet alleen worstelen met hun zwakke gezondheid en hun beperkingen, maar ook te doen hebben met een opeenstapeling van eigen bijdragen voor de (medische) zorg en medicijnen en van een uitkering moeten leven die niet voldoende is.

Uit onderzoek van Iederin, een netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte, blijkt dat 61 procent moet bezuinigen vanwege hoge zorgkosten. 2000 mensen met een chronische beperking deden mee aan het onderzoek. Ruim 40 procent heeft wel eens zorg gemeden of uitgesteld. Dat heeft soms gevolgen voor de gezondheid, zoals verergering van pijn en klachten of een slechter gebit. Eigen bijdragen voor alles en nog wat en bijbetalen voor met name medicijnen nekken veel patiënten. Fiscale aftrekmogelijkheden zijn zeer beperkt.

Schagen mekkert al een poos dat  door die vaste bijdrage van 19 euro de vraag naar huishoudelijke hulp flink is gestegen. Dit is allemaal op de conto te schrijven van minister de Jonge die de kant heeft gekozen van de patiënt in plaats van de gemeentekas.

Schagen kan niets doen aan die vaste bijdrage en zoekt de oplossing in het aanscherpen van de indicatie: de toewijzing van de hulp. Stel je voor dat een arts zegt: u krijgt dat medicijn niet omdat u in een Mercedes rijdt.

Er zijn mensen die bereid en in staat zijn een hoge eigen bijdrage te betalen, maar wettelijk is het niet toegestaan omdat gemeenten de inkomenstoets niet mogen toepassen. Maar wat niet kan en mag is dat gemeenten gaan sjoemelen met de indicatie of dat ze een wachtlijst gaan openen om patiënten te ontmoedigen.

Schagen denkt dat de lage eigen bijdrage van 19 euro per maand een aanzuigende werking heeft en mensen met poen hun slag slaan door goedkoop aan huishoudelijke hulp te komen. Waar moet anders de toename van de vraag vandaan komen? Het antwoord laat zich raden: dit komt door de vergrijzing en de dubbele vergrijzing (lees: 80-plussers) van de bevolking. Toch is dit ook een aanname. Het punt is dat de gemeente geen onderzoek heeft gedaan naar de oorzaak. Schagen denkt dat de oorzaak ligt bij de lage eigen bijdrage zodat burgers hun slag slaan, maar een onderbouwing  van deze stellingname ontbreekt.

Het college gaat een publiekscampagne starten om patiënten te wijzen op hun eigen (financiële) mogelijkheden. Deze ontluisterende campagne (‘als u het zelf kan betalen kom dan niet bij ons langs’) gaat de gemeente € 150.000,- kosten. Willekeur gaat hier de boventoon voeren. Een soort veiling wordt het: wij geven u 5 uur huishoudelijke hulp per week als u de helft betaalt. Zo doen dan? Nee, 6 uur, daar doe ik het voor!

Eugeen Hoekstra

 

 

 


Publicatiedatum: 23 november 2021
Categorie: Column
Aantal views: 640
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
2 antwoorden
 1. Kees
  Kees zegt:

  Het onderzoek van Iedereen geeft een trieste constatering weer. Veertig procent vraagt geen zorg vanwege budgetproblemen. Je zal er maar voor staan, zorg nodig hebben, maar niet kunnen betalen! Je dagtaak is :dagelijks martelen om je boodschapjes te betalen en zo.
  Als je als gemeente dan stelt dat de lage bijdrage misbruikt wordt ,”” immers meerderen kunnen hun huishoudelijke hulp zelf betalen “”, dan geef je een brevet van onvermogen over je eigen functioneren als gemeente. Dus geven we € 150.000 uit om je eigen gelijk te bevestigen. Wie geeft de opdracht? Juist, de onmachtige gemeente zelf. Best bizar dat als minima te moeten zien gebeuren. Hier hebben we weer de kern: op de afdeling Zorg wordt zoveel schandalig veel vergaderd ( zonder het maken van notulen overigens), terwijl we juist mensen nodig hebben die de handjes uit de mouwen steken. Die worden echter als niet capabel gedefinieerd. Het probleem is dat er geen goede uitvoerende aanstuurders / leidinggevenden zijn. Nee, want beleidsmedewerkers met hoge salarissen zijn “” belangrijk “”. Nee dus! De beleidsmedewerkers geven daardoor nu leiding aan uitvoerenden, maar dat kunnen ze niet en hiermee is het cirkeltje rond. Puinbak. Niet zo gek dat er zoveel mensen weglopen, toch? Tijd om meer respect te hebben voor de uitvoerenden en de formatie dure beleidsmedewerkers flink in te korten. Dan kan de gemeente zelf ook het kaf van het koren scheiden om het door de gemeente aangegeven “”misbruik”” bij de bron aan te pakken. Scheelt weer € 150.000

 2. Dirk
  Dirk zegt:

  Gemeentebestuur, € 150 000 uitgeven om uw gelijk na te streven…….?
  Gelukkig zijn er volgend jaar weer verkiezingen.

Reacties zijn gesloten.