Column: Schagen mist praktische visie

Een visie. Dat is een idee over hoe iets er op termijn uit zou moeten zien. En bij het maken van een visie hoor je met zoveel mogelijk variabelen rekening te houden. 

Neem de sport in Schagen. Groenoord moet een multifunctioneel open sportcomplex worden waar voetbal, handbal, hockey, jeu de boules, rugby en verschillende zaalsporten bij elkaar komen. 

Dat lijkt mooi, maar toch kun je je afvragen of er met iets meer visie niet een betere oplossingen was geweest. En minstens net zo belangrijk: een goedkopere. Want dat open Groenoord mag een paar centen gaan kosten. Alleen al voor een nieuw onderkomen voor voetbal en hockey wordt nu rekening gehouden met 6,4 miljoen euro. Tegen de tijd dat er een klap op kan worden gegeven is dat vast een flink stuk duurder. En dan moet de Groeneweghal nog worden vernieuwd. Daarvoor hoor ik al bedragen van tegen de 20 miljoen. 

Om Groenoord mogelijk te maken moest de honk- en softbalvereniging wijken. Die vereniging maakt nu gebruik van het veel te grote complex van VV Schagen in Nes Noord. Voor die club natuurlijk heel mooi, maar wel wat overdadig. En met meer visie was het ook niet nodig geweest. Dan had álle sport ergens een plek kunnen krijgen in de rand van Schagen en was er op de opengevallen plekken ruimte geweest voor woningbouw. Win-win. 

Over bouwplannen gesproken. Ook bij het ontwikkelen van bouwplannen ontbreekt het vaak aan visie. Neem het gebied rond de Zuiderweg. Op het oude Oudshoorn-terrein worden appartementen gebouwd, net als op de voormalige handbalvelden naast de Spartahal. Hoe al die nieuwe bewoners straks bij hun appartementen moeten komen is nog best lastig. Er komt een afslag naar de appartementen op het Oudshoorn-terrein die eigenlijk te dicht bij de spoorwegovergang ligt. En de nieuwe bewoners van de 44 appartementen op het handbalterrein moeten over het bruggetje bij de Piet Ottstraat. Daar staat het nu al geregeld vast. 

Tussen die twee bouwplannen ligt de Spartahal. En iedereen weet dat die hal de langste tijd heeft gehad. De nieuwe grote Groeneweghal, die van 20 miljoen, moet de Spartahal op termijn gaan vervangen. Was het niet mooi geweest als het héle gebied langs de Zuiderweg in één keer goed was ontwikkeld? Inclusief de noodzakelijke reconstructie van de Zuiderweg? 

Dan hebben we het nog niet gehad over Zwembad De Wiel. Ook die is ver over de uiterste houdbaarheidsdatum heen.

Nog niet zo lang geleden presenteerde de gemeente de ontwikkelvisie Stad Schagen 2040. Die visie moet straks door de gemeenteraad worden vastgesteld. Maar wat is zo’n visie waard? 12 jaar geleden, in 2011, werd ook een visie gemaakt: de Structuurvisie Schagen 2025. Wie dat stuk van 71 pagina’s nu leest, ziet dat er van veel ideeën maar weinig terecht is gekomen. Ooit nog iets gehoord over het blauwe lint?

Ed van Oerle

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
1 antwoord
  1. Frits
    Frits zegt:

    Ben het met u eens, er is ruimte genoeg voor sport bij het voormalige terrein van VV Schagen. Die fout kan natuurlijk hersteld worden.

    Bovendien zijn er genoeg mensen die graag gewoond hadden op de plek waar nu de nieuwe gymzaal zou komen. Ook die fout kan hersteld worden als je maar wil. Als Wooncompagnie daar seniorenwoningen zou bouwen dan kunnen weer een paar mensen doorstromen. Geluk moet weer op de agenda bij de gemeenteraad.

Reacties zijn gesloten.