Column: Schagen laat gastvrijheid betalen

We laten ze lekker betalen voor een nachtje verblijf hier. Hadden ze maar niet moeten komen. Ze gebruiken onze wegen en voorzieningen en die slijten allemaal onder het gewicht van die mensen met hun rolkoffers, die zo nodig onze kust willen bezoeken. De politiek weet ze wel te vinden. De vakantieganger als melkkoe. Hoe verzin je het en toch gaat het gebeuren.

De politiek in Schagen wil de toeristenbelasting vanaf 2023 met 30% verhogen. Gezegd wordt dat dit geld gebruikt gaat worden voor ondersteuning van de toeristische sector, maar wat valt er te ondersteunen als toeristen Schagen gaan mijden?

Er zijn gemeenten die de toeristenbelasting hebben afgeschaft. Noem een reden waarom die belasting moet worden geheven? Kijk naar de hondenbelasting. In Schagen jaren geleden afgeschaft met een goede reden. De belasting is enorm fraudegevoelig.

Handhaving werd een klucht. Studenten gingen langs de huizen en belden aan. Blafte er een hond op een adres waar geen hondenbelasting is betaald dan is het bingo. Maar de meneer die opendeed zei dat de hond niet van hem is maar van een kennis die de hond even bij hem had gestald. ‘Als je vanmiddag komt dan zal je zien dat hij er niet meer is.’ En zo verdween de hondenbelasting in Schagen.

Toeristenbelasting is natuurlijke een rare belasting. Het is een soort boete: u wilt hier een nacht overblijven, bedenk wel dat u wordt aangeslagen door de gemeente. Waarvoor in vredesnaam? Omdat u hier bent met uw rolkoffer en uw auto en uw kinderen en uw vrouw. U bent hier gekomen om te genieten van Schagen met haar mooie stranden en fietspaden. Dacht u nou echt dat dit geen geld kost? Genieten zonder te betalen. Mooi niet.

Kees de Wit van de sector Recreatie, Toerisme en Geluk, baalt als een stekker. Hij krijgt het woord toeristenbelasting niet uit zijn mond. Schagen gastvrij? Nee. Afschrikbeleid, dat is het. Er zijn best veel gemeenten die geen toeristenbelasting heffen omdat ze er de nut niet van inzien. De belasting is er gekomen om de gemeentebegroting sluitend te krijgen. Moet dit dan over de rug van de toeristen die je gemeente bezoeken en voor de lokale economie best van betekenis zijn. Zo kan het ook.

W aar hebben we het over? Vanaf 2023 1,75 euro per overnachting per persoon. Een gezinnetje van vier personen met veertien overnachtingen. Even uitrekenen: 4 x 14 x 1,75 euro = 98 euro. Bijna 25 euro per persoon. Zuigeling of niet. Dat gezinnetje geeft tijdens hun verblijf hier ook geld uit en verstevigt zo de lokale economie. Maar dat wordt buiten beschouwing gelaten.

De hoogte van de overnachtingstarieven is nergens op gebaseerd. Er wordt gekeken naar andere gemeenten om te zien of ‘we’ een beetje in de pas lopen. Nooit is goed onderzocht wat de toeristen aanrichten tijdens hun verblijf in Schagen. Hoe hoog is de jaarlijks schadepost? Kosten die toe te schrijven zijn aan het gebruik van de openbare ruimten en aan investeringen die de kwaliteit van voorzieningen op peil houden.

Toeristen genieten geen vrijstelling van de gemeente waar ze wonen voor de dagen dat ze vakantiehouden in een andere gemeente. Zodoende betalen ze dubbel.

Ook is nooit goed onderzocht hoeveel geld ze uitgeven tijdens hun verblijf in Schagen. Elke onderbouwing op feiten ontbreekt. De toeristenbelasting is in feite een spookbelasting. De achtergrond van deze belasting is het calvinisme: plezier hebben is zondig, lijden is eervol.

JessLokaal beweert dat er veel bedrijven zijn die meer toeristenbelasting vragen dan de gemeente in rekening brengt bij de recreatieondernemers. De Ondernemersclub in Schagen is hierop gedoken, maar volgens JessLokaal is de situatie niet verbeterd. Zo halen deze ondernemers het milieu erbij en laten toeristen ook milieuheffing betalen. Dit is natuurlijk ongehoord.

De gemeente Schagen harkt 1,4 miljoen euro aan toeristenbelasting binnen in een jaartijd. Trek daar de administratieve lasten van af dan kom je in de buurt van 1,2 miljoen euro. Geld dat de gemeente niet kan missen. Schagen heeft een aantal jaren geleden de hondenbelasting afgeschaft en de opbrengst verhaald op de Ozb.

Onze ondernemersclub wil de toeristenbelasting bevriezen en niet afschaffen. Vreemd is dit wel. Je vecht toch niet voor een percentage meer of minder. Het gaat toch om het principe. De toeristenbelasting deugt niet omdat het maatschappelijk nut twijfelachtig is en omdat deze belasting zeer fraudegevoelig is. Zo ver gaat onze ondernemersclub niet. Vermoedelijk uit zelfbehoud.

Ondernemers worden witheet als ze merken dat ze meer Ozb gaan betalen omdat de toeristenbelasting is afgeschaft.  Zo schiet het niet op. Het blijft een gevecht in de marge.

Eugeen Hoekstra


Publicatiedatum: 27 mei 2022
Categorie: Column
Aantal views: 556
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: