Column: Schagen kraakt vakantieparken

In 2016 besloot de gemeente een einde te maken aan permanente bewoning op recreatieparken, maar anno 2022 komt de gemeente met de mededeling dat het wel mag. Hoe zit dit?

In 2019 deelt de gemeente Schagen waarschuwingen uit richting permanente bewoners van recreatiewoningen. In de brief wordt aangegeven dat de gemeente handhavend zal optreden als de permanente bewoning niet wordt beëindigd. Die tijd van optreden is nu gekomen.  “We gaan er echt werk van maken,” zegt burgemeester Marjan van Kampen nog heel dapper.

Ze ziet dat er adressen zijn waar de permanente bewoning na de waarschuwing niet is beëindigd. Ze geeft aan dat die adressen een last onder dwangsom krijgen opgelegd. De aanzegging van de dwangsom zal voor de mensen die dit aangaat gevoeld hebben als een bevel van hogerhand. De boel werd gesust met woonbeschikkingen waarmee wonen werd gedoogd tot de dood er op volgt van de bewoners.

In de gemeente Schagen zijn meer dan 50 recreatieparken. Voor de gemeente is het een doorn in het oog dat op deze parken, die bedoeld zijn  voor recreatief verblijf, permanent gewoond wordt. “Hierdoor ontstaat een extra vraag naar recreatiewoningen en ook leidt dit tot verstedelijking van landelijk gebied. Dit zijn ongewenste gevolgen”, aldus de gemeente Schagen toen.

Het NHD bericht in 2019 over een gezin dat ten einde raad is. Ze dreigt met haar gezin uit haar huis op vakantiepark De Horn gezet te worden. De gemeente Schagen gedoogt niet langer het permanent bewonen van recreatieparken. Wie geen ‘woonbeschikking’ heeft moet eind van deze maand vertrekken. Citaat: “Ik kan niet huren, niet kopen, wat moet ik dan? Als gevolg van de economische crisis hebben we in 2018 ons huis moeten verkopen en wat doe je dan? Dan ga je terug naar wat je hebt: het vakantiehuisje op het recreatiepark in de gemeente Schagen.”

De burgemeester reageert hardvochtig. Citaat: “Het is voor iedereen duidelijk dat we gaan handhaven en er is een aannemelijke periode geweest om op zoek te gaan naar andere woonruimte. We hebben door corona een laatste keer uitstel verleend. Deze week gaan de brieven de deur uit voor de laatste waarschuwing.”

Het is 2022 en opeens verandert de gemeente Schagen van toon. Permanent wonen mag opeens wel, besluit het college op 29 maart. Reden: de woningnood. Bungalowpark De Horn, Park Westerweide, ’t Geestmerambacht en Bungalowpark ’t Zijper Eilant kunnen in aanmerking komen voor permanente bewoning. Als hiervoor tenminste voldoende draagvlak is bij de bewoners van de parken. Het college benadrukt dat dit geen ‘bevel’ is van het moet, maar het wordt als een mogelijkheid aangeboden.

Op deze vier parken ontstaat onrust: wie is hier vóór en wie is tégen. Maar hoe zit het met het ‘oude beleid’ van persoonsgebonden woonbeschikkingen, waartegen geen bezwaar kan worden gemaakt? Is dit beleid nog steeds van kracht?

Het college rept nog steeds over illegale bewoning en dat handhaving  wordt opgeschort voor de duur van een jaar, in afwachting van het aanbod aan de vier vakantieparken. Komt dit laatste niet goed uit de verf dan geldt het oude beleid weer. Deze handelswijze leidt tot veel verwarring onder de verblijvers en bewoners van de parken.

De provincie is begonnen om omvorming van vakantieparken toe te staan. Let wel, het moet wel gaan om verloederde parken. Vallen die vier genoemde parken in deze categorie? Ik denk van niet!

Eugeen Hoekstra


Publicatiedatum: 2 augustus 2022
Categorie: Column
Aantal views: 524
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: