Column: Schagen haalt target woningbouw niet

Het zou het paradepaardje worden van de coalitie de doelstelling van 300 nieuwbouwwoningen per jaar. In het coalitieakkoord staat zelfs een getal van 500 nieuwbouwwoningen. Een blik op de statistiek van ‘Schagen in cijfers’ leert ons dat vorig jaar 263 nieuwbouwwoningen gereed zijn gekomen. Dat zijn er weliswaar 52 meer dan in 2021 toen er 211 waren gerealiseerd. Het zijn wel voorlopige cijfers.

Schagen telde eind vorig jaar 20.869 huishoudens waarvoor in totaal 20.835 woningen beschikbaar zijn. De gezinsverdunning is enorm. In 2022 zijn er 263 nieuwe woningen bijgebouwd en 10 woningen gesloopt in de gemeente. Dit betekent dat de netto woningvoorraad met 253 woningen is toegenomen (exclusief overige administratieve correcties) in 2022. De huidige woningvoorraad van Schagen bestaat uit 14.439 koopwoningen en 6.313 huurwoningen plus 83 niet genoemde woonruimten.

Minister Hugo de Jonge wil dat in elke woonplaats het woningbestand uit 30% sociale huurwoningen bestaat. Dat wordt nog een hele klus voor de gemeente Schagen. In dorpen als Burgerbrug (19%), Sint Maartensbrug (7%), Waarland (18%) en Sint Maarten (19%) wordt het percentage van 30% in de verste verte niet gehaald. De gemeente Schagen voert geen beleid om te streven naar een woningvoorraad waarvan 30%  sociale huurwoningen is.

Het is wel zo dat de gemeente bij nieuw te bouwen woningen aanstuurt op 30% – 40% sociale huur en koop, maar dit is te weinig om te zorgen dat in de gemeente het woningbestand gaat bestaan uit minimaal 30% sociale huur. Dan is een flinke inhaalslag nodig. De gemeente ziet een andere mogelijkheid door bijvoorbeeld het storten van geld in een fonds voor sociale woningbouw als sociale woningbouw binnen een bouwplan niet echt mogelijk is. Een beslissing moet nog worden genomen.

Het aantal woningen verandert door de jaren heen vanwege sloop, nieuwbouw en overige (administratieve) correcties. Op 1 januari 2022 zijn er 20.835 woningen in Schagen. Deze woningen bestaan uit 21,3% sociale huur, 7,7% vrije markt huur, 67,5% koop en 0,3% onbekend.

In de afgelopen 5 jaar is in Schagen de gemiddelde koopprijs van een woning toegenomen met €120.723 tot de huidige gemiddelde koopprijs van €369.153 (2022). Vorig jaar zijn 555 huizen van eigenaar gewisseld, in 2021 waren het er meer met 597 verkopen en in 2020 was dat aantal 589. Van de 555 verkochte huizen waren in ieder geval 193 tussenwoningen en 110 vrijstaande woningen.

Gemeenten krijgen meer ruimte om huizen toe te wijzen aan eigen inwoners. Een wetsvoorstel om dit te bewerkstelligen is naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat kan ook een mix zijn van eigen inwoners en mensen met een cruciaal beroep, onder wie leerkrachten, zorgpersoneel en politieagenten. Nieuw in het wetsvoorstel is dat gemeenten ook sociale koopwoningen aan eigen inwoners en/of mensen met een cruciaal beroep kunnen toewijzen. Het gaat om woningen tot de Nationaal Hypotheek Garantie grens, die nu op 355.000 euro ligt. De NHG-grens bepaalt de maximale hoogte van het bedrag van een woning waarvoor een hypotheek kan worden aangevraagd. Om deze reden is het belangrijk dat de gemeente een Huisvestingsverordening vaststelt. De aarzeling bij de gemeente om deze verordening op te stellen is niet te begrijpen.

Eugeen Hoekstra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Publicatiedatum: 23 maart 2023
Categorie: Column
Aantal views: 232
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
2 antwoorden
  1. Marianne
    Marianne zegt:

    In de stad Schagen wordt die 30 procent ook niet gehaald. Misschien moet Hugo de Jonge de burgemeester en de gemeenteraad aanspreken. Want het CDA in Schagen spreekt dan wel veel over samen en inclusief zijn, het aantal sociale huurwoningen (procentueel gezien) neemt eerder af dan toen. Ook in de stad Schagen is er behoefte aan sociale huurwoningen. Daar is de wachttijd het langst. En bouw dan ook voor de langere termijn (stenen woningen i.p.v. containerwoningen). Er zitten zo veel kinderen hier op de basisscholen in Schagen. Ook die willen hier graag wonen. En vergeet ook de mantelzorgers niet. Die groep heeft het moeilijk omdat er steeds meer voorwaarden worden gesteld door Wooncompagnie. Geef nu eens inhoud aan de woorden samen en bouwen naar behoefte!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: