Column: Schagen gaat geld vragen voor een adviesgesprek

Opeens komt de gemeente Schagen met de mededeling dat burgers moeten betalen voor een consult als je bijvoorbeeld je huis wil verbouwen en hierover wil overleggen. 75 euro per ingediend verzoek en ongeacht het resultaat. Waar komt dit vandaan? Kosten in rekening brengen als je een ambtenaar om advies wil vragen? Terwijl je weken moet wachten voordat je geholpen wordt. Van wie

De meeste consulten gaan over bouwen, verbouwen of een bestemmingsplan. Mensen die er niet uitkomen, let wel, bestemmingsplannen zijn heel ingewikkeld, kunnen een consult aanvragen bij de gemeente. Met een consult kan de gemeente mogelijk antwoord geven op vragen. Zij zoeken de juiste informatie op. Zo ziet goede dienstverlening er uit. Maar ja, blijkbaar lopen we het gemeentehuis plat met vragen waarbij het idee heerst dat we de antwoorden wel zelf hadden kunnen vinden. De wachttijden zijn inderdaad flink opgelopen. Gemiddeld duurt het ettelijke weken voordat we antwoord krijgen. En met we bedoel ik de mensen die hun woning willen verbouwen of uitbreiden maar niet zeker weten of zoiets mag.

De gemeente noemt het een nieuwe werkwijze. Ingekomen vragen per email die geen betrekking hebben op lopende aanvragen worden niet meer ingeboekt als consult. De aanvrager krijgt kort bericht dat het voortaan anders gaat. Eerst betalen en dan advies ophalen. Zo zijn haar  manieren geworden. Je hebt een gelukje als je zover bent dat je de omgevingsvergunning kan aanvragen. Die 75 euro wordt verrekend met de leges van de vergunning. Wie dit niet lukt heeft pech gehad.

Natuurlijk heb ik geen idee waarop het bedrag van 75 euro is gebaseerd. Op een gesprek van een half uur of drie kwartier. Heeft dit voornemen in de gemeentebegroting 2022 gestaan? Heeft de gemeenteraad er ooit een besluit overgenomen? Ik denk zo maar van niet. Het is voor burgers buitengewoon moeilijk om een bestemmingsplan te doorgronden. Voordat je het weet verbouw je iets aan je woning en komt de toezichthouder van de gemeente zeggen dat die verbouwing moet worden teruggedraaid. Je moet dus zeker zijn van je zaak en daarom laat je je voorlichten door een bouwdeskundige op het gemeentehuis.

Je kunt klikken op het Omgevingsloket van Schagen  en veel informatie vinden maar net niet het antwoord krijgen op de vraag die brandt op je tong. Schagen mist een website met ‘essentiële informatie’ waarop burgers en ondernemers hier op elk gewenst tijdstip de benodigde actuele informatie kunnen halen die zij nodig hebben. Dit zogenaamde zelfregelen wordt tegenwoordig breed ingezet en is uiterst effectief,’ stelt de gemeente zelf. Ja, maar Schagen mist zo’n website en dus komen burgers met vragen naar de gemeente.

En nu komt de vondst: de gemeente wil graag zo’n website en u mag eraan meebetalen via een retributie van 75 euro per gesprek. U met uw bouwvragen betaalt mee aan de website die er toch al moet komen vanwege de Omgevingswet en als ik mij niet vergis betaalt wordt door het rijk.

Waarschijnlijker is het dat de gemeente worstelt met een personeelstekort. Hoe los je de problemen op? Door te ontmoedigen. Hoe? Door geld te vragen aan de burgers. Dan wordt de berg consult-aanvragen vanzelf kleiner.

Eugeen Hoekstra

 


Publicatiedatum: 24 maart 2022
Categorie: Column
Aantal views: 430
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):