Column: Schagen doet labbekakkerig over energietoeslag

Het is toch te gek voor woorden dat gepensioneerden met alleen een AOW-uitkering pas vanaf 1 mei de energietoeslag mogen aanvragen. Daarbij komt dat de gemeente Schagen sowieso de plank misslaat met het uitbetalen van deze toeslag.

Waarom moest dit zo lang duren? Veel gemeenten, waaronder Hollands Kroon, hebben besloten het geld voor te schieten in afwachting van het geld van het Rijk. In deze gemeenten krijgen de mensen met weinig inkomen sneller de toelage dan de belanghebbenden in Schagen.

Die kruideniersmentaliteit  is typisch Schagen. Zo heeft het college besloten om de uitkering te baseren op 110% van de bijstandsnorm, terwijl gemeenten als Hollands Kroon en Den Helder de norm van 120% aanhouden. Dit betekent dat veel inwoners in de gemeente Schagen niet die toelage krijgen die inwoners van de twee buurgemeenten wel ontvangen.

Het Rijk laat dit allemaal gebeuren omdat ze van mening is dat gemeenten hierin vrij moeten worden gelaten. Maar niet iedere gemeente heeft een sociaal geweten en zoekt de minimale grens op. Schagen is hiervan een voorbeeld. Wethouder Van der Veek merkt op dat de uitbetaling sneller gaat als de norm van 110% wordt aangehouden. Dit probleem speelt blijkbaar niet in Hollands Kroon en nog zoveel andere gemeenten waar de 120% norm wordt gehanteerd. Kortom, labbekakkerig allemaal in Schagen.

Ook raar is dat de gemeente Schagen aangeeft dat de toelage uiterlijk 1 juni op de rekening van de minima die bij de gemeente bekend zijn, wordt bijgeschreven. De noodzaak van de toelage dringt niet door bij wethouder Van der Veek. Is hij bekend met het feit dat het leven aanzienlijk duurder is geworden, mede door de gestegen energieprijzen, en dat mensen met een schamel inkomen het niet redden en zij dus deze financiële hulp keihard nodig hebben?

Dat mensen die niet bekend zijn bij de gemeente pas op 1 mei de toelage kunnen aanvragen, heeft als reden dat de gemeente organisatorisch nog veel moet regelen om het voor elkaar te krijgen dat de aanvraagformulieren snel verwerkt kunnen worden. Dit kan pas vanaf 2 mei, zegt de woordvoerder.

Echter kwam minister Schouten op 15 maart in de lucht met de mededeling dat gemeenten meteen kunnen beginnen met het uitkeren van de energietoeslag. Heel veel gemeenten gingen dit ook meteen doen. Schagen niet. Hier werd gewacht op de circulaire met richtlijnen en voorschriften van het Rijk. 15 april werd genoemd als de dag waarop de toelage wordt uitgekeerd. Nu wordt 1 juni aangegeven als uiterlijke betaaldatum.

Waarom is de inkomenseis gesteld op 110% en niet (zoals meer gemeenten doen) op 120% van de bijstandsnorm? De gemeente geeft aan “dat we nu nog niet precies weten welke bedrag het Rijk beschikbaar stelt voor deze regeling. Dit weten we wel in mei. De 110% kunnen we gegarandeerd betalen. Op grond van het bedrag dat het Rijk ter beschikking stelt, beraden we ons in mei op mogelijke verdere stappen’. Ook dit laat zien dat het gevoel van urgentie bij de gemeente volledig ontbreekt: eerst maar eens zien of we niet het schip ingaan en dan daarna helpen wij die arme drommels wel.

Gelukkig is er dat lichtpuntje dat gemeente gaat nadenken over ‘hoe huishoudens die niet aan deze voorwaarden voldoen, maar ook door de stijgende energieprijzen in de problemen zijn gekomen, kunnen worden geholpen.’ Eerst zien dan geloven lijkt mij de beste houding op dit moment. Niemand moet zich rijk rekenen in Schagen.

Eugeen Hoekstra

 

 

 

 


Publicatiedatum: 12 april 2022
Categorie: Column
Aantal views: 546
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
  1. Sandra
    Sandra zegt:

    Het is 2 mei aangevraagd en tot op heden niets gehoord of ontvangen, dit terwijl ik wel bekend ben bij de gemeente qua inkomen uvm periodieke bijzondere bijstand.

Reacties zijn gesloten.