Column: Samen wil dementerenden thuis houden

Woonzorggroep Samen ziet zich geconfronteerd met personeelstekort en slaat een nieuwe weg in. Die weg is dat Samen mensen thuis wil verplegen samen met familie en buren. Mantelzorg Nederland slaat alarm: mantelzorgers zitten aan hun taks en het worden er ook minder. Samen wil mantelzorgers coachen zodat ze meer kunnen. Met dementie is dan goed te leven in de thuissituatie.

Samen is gestart in Warmenhuizen met ‘Living Lab’. In Living Lab is bedoeld om de zorg slimmer in te zetten samen met buurtgenoten en zorgorganisaties. Slimmer is een eufemisme voor het kost minder en we hebben er minder werk aan.

Samen ziet dat Nederland vergrijst. In 2030 is er 112% meer aan 75- plussers in de gemeente Schagen dan in 2020. Tegelijkertijd neemt het aantal zorgverleners met maar liefst 40% af. Dus zegt Samen dat op deze manier mensen verstoken blijven van noodzakelijke zorg. Dus moet het anders. Alleen kiest Samen voor de verkeerde oplossing. Zij laat de mantelzorgers en vrijwillige hulpverleners ervoor opdraaien.

Mantelzorgorganisaties reageren woedend en zeggen dit geen stijl te vinden. Verpleegzorg is professionele zorg en dat moet zo blijven. Vooral mensen met dementie moeten het ontgelden. Helder denkt dat deze mensen thuis kunnen blijven wonen, maar dit is niet te doen.  Ook mantelzorgers vergrijzen en meer vrijwilligers komen er niet bij  in de zorg. Het is nu ook de tijd niet om met weer een plan te komen om de zorg anders te organiseren.

Het zorglandschap in Nederland is een chaos geworden en niemand weet hoe dit opgelost moet worden. Overal zijn lange wachtlijsten, kunnen patiënten niet worden doorverwezen om de zorg te krijgen die noodzakelijk is, worden operaties uitgesteld omdat het personeel ontbreekt en houden huisartsen het voor gezien, omdat ze stuk lopen op de bureaucratie en de macht van de zorgverzekeraars.

Volgens Sarah Blom, zij is ouderenpsycholoog en geeft in zorginstellingen theateropvoeringen over dementie, hebben mensen met dementie in vergevorderd stadium recht op professionele hulp. Professionals hebben deskundigheid in huis, die deskundigheid ontbreekt bij de goedwillende vrijwilligers, zegt ze.

Wat Samen moet doen is opkomen voor de patiënten die de professionele zorg hard nodig hebben. Als het zo is dat het aantal professionals terugloopt, dan is het zaak om het werk zo aantrekkelijk te maken dat het personeel weer gaat kiezen voor het verpleeghuis.

Stel je voor dat ,omdat in de bouw te weinig bouwvakkers zijn, vrijwilligers met twee rechterhanden van de straat worden geplukt om de huizen te bouwen. Waarom zou dit dan wel kunnen in de zorg? Dan neem je toch je eigen vak niet serieus!

Samen moet in actie komen tegen het beleid van minister Helder. Ze moet terugkomen op haar beslissing om een streep te zetten door de extra 50.000 verpleeghuisplekken. Maar Samen heeft zich al neergelegd bij het beleid van de minister en is op jacht naar mantelzorgers en buren.

De Nationale Ombudsman komt honderden voorbeelden tegen van verwaarlozing in de zorg. Niemand neemt de regie, niemand neemt de verantwoordelijkheid en iedereen wijst naar de ander.

Het verpleeghuis is niet alles. Dit klopt. Daarom komen er steeds meer initiatieven om kleinschalige woonzorgvormen te realiseren. Voordeel hiervan is dat de bewoners zich beter voelen dan in grote verpleeghuizen. Ander voordeel: in collectieve huisvesting kan zorg efficiënt beschikbaar blijven.

Eugeen Hoekstra

Delen is leuk

Publicatiedatum: 17 mei 2022
Categorie: Column
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
2 antwoorden
 1. eugeen hoekstra
  eugeen hoekstra zegt:

  Nee, de plank sla ik niet mis hoor. Ik ken ook Living Lab. Ik ben erop tegen omdat de deur openzet voor een nieuwe tweedeling in de ouderenzorg. Wie rijk is koopt de zorg in, wie arm is moet afwachten of de buren inspringen. Ook dreigen mantelzorgers nog meer belast te worden. Verder vind ik dat het vak verpleegkundige niet mag worden uitgehold door vrijwilligers bepaalde taken te laten overnemen.

  Zo hoorde ik dat een mantelzorger een infuus zou mogen/moeten vervangen bij de zieke? Huisartsen zijn overwerkt en stoppen ermee. Niemand weet meer wie de regie heeft in de zorg. En wie doorzettingsmacht heeft.

  Hoe je het ook bekijkt, de door u geschetste ontwikkeling moet bestreden worden. De SER kwam deze week met het advies om te zorgen dat verpleegkundigen/verzorgenden meer uren gaan werken. Dit haalt veel kou uit de lucht. Het kabinet is aan zet.

  Het zorglandschap in Nederland is een chaos geworden. Laten we even stoppen met nieuwe initiatieven want eerst is totale duidelijkheid nodig. Zolang de marktwerking geen vaarwel is gezegd blijft het aanmodderen in de zorg doorgaan.

  Eugeen

  Beantwoorden
 2. Eveline
  Eveline zegt:

  Beste Eugeen, mogelijk sla je de plank mis wat betreft de uitleg over Living Lab. Living Lab is in het leven geroepen door de branche organisatie Actiz om met elkaar (de zorg en gemeenschap) te experimenteren welke oplossingen er zijn voor de toekomst. Juist om professionele zorg beschikbaar te houden voor iedereen die dit nodig heeft. Professionele zorg in de zin van o.a. verpleegtechnische handelingen. Naast de vraag of de maatschappij hierin een deel van de oplossing kan zijn (zelf al nadenken over de toekomst en niet wachten tot het zo ver is en je niemand hebt om te helpen, de buren een handje toe steken etc.) wordt er ook gekeken of het voor werknemers aantrekkelijker gemaakt kan worden (papa mama contract bijvoorbeeld) maar dit heeft wel weer effect op de wenstijden van cliënten. De verwachting kan dan niet meer zijn dat je zorg tussen 07:00uur en 10:00uur ontvangt. Hoe je het ook bekijkt, vanuit de zorg maar ook vanuit de maatschappij moet er water bij de wijn gedaan worden om een oplossing te kunnen vinden. Living Lab gaat, zoals nu geschetst wordt, niet enkel over mensen met dementie maar over de gehele doelgroep ouderen waar de focus bij Woonzorggroep Samen ligt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: